Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Van-e, és hogyan alakul ki a könyvtárszakmai hiedelemkamra?

A hiedelemkamra olyan jelenség, amely egy adott közösség többsége által elfogadott elképzeléseket támogatja, kommunikálja. Mindez erősíti a közösségi összetartozás érzését, ugyanakkor a belterjességet erősítve csökkenti a közösség alkalmazkodó- és túlélő-képességét, illetve a külső közösség általi elismerés lehetőségét. Kialakulása a merev hierarchikus kultúra, amely a kritikus gondolkodást csak a sajátnak bemutatott csoporton kívülre teszi lehetővé. Nézzünk néhány tünetet szakmánkból:

1. Széttagolt szakmai nyilvánosság: A legnagyobb szakmai seregszemlén, az MKE-vándorgyűlésen a szekciók szerinti fórumok ugyan erősítik a szűkkörű kollegialitást, de a korlátozott nyilvánosság csökkenti a szakmai szintű gondolkodás és együttműködések lehetőségét. A szakmai hierarchia vezetői elzárkóznak a szakmai közösségi fórumokon való megnyilvánulástól.
2. Kevés szakmán kívüli szempont: A szakmai fórumok előadóinak fő kiválasztási szempontja a hierarchikus és koncepcionális megfelelés. Alacsony szintű az analógiás gondolkodás, így a saját teljesítmény nem szembesül a külső szolgáltatások szintjével (szemben a használókkal, akik viszont összehasonlítanak és döntenek). Rendezvényeken a meghívott külső előadók szempontjainak könyvtári beépülése esetleges, elenyésző a visszacsatolás.
3. Ritka a használóközpontú megközelítés: A könyvtári beszámolók, honlapok, előadások, szolgáltatás-bemutatások majdnem kizárólagosan a kínálat bemutatásával foglalkoznak; nagyon kevésszer indulnak ki a használói igényekből. Vö.: a marketingorientáció alacsony szintje link , állomány- és szolgáltatásközpontúság.
4. Alternatív könyvtári szempontok korlátozása: Elvétve fordul elő, hogy a szakmai fórumokra meghívást kapnak a szakmán belüli alternatív koncepciók képviselői. A visszhangkamrában így nem alakul ki vita, megrekednek a szakmai elképzelések.

Előrelépési lehetőség a nyílt szakmai diskurzusok, viták generálása, a döntéselőkészítések folyamatának nyílttá tétele. - Mindez a hierarchikus-bürokratikus kultúra ellentétét feltételezi. (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2021. november 15.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=van-e_es_hogyan_alakul_ki_a_konyvtarszakmai_hiedelemkamra
Régebbi hírforrás(ok): Milyen szinten áll könyvtáraink marketing-kultúrája? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról