Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Van-e helye a független értelmiségi szerepnek...?

Horányi Özséb: ... A kérdés az, van-e helye a független értelmiségi szerepnek a társadalomban? Vajon szüksége van-e ennek a társadalomnak az e fajta értelmiségi szerepre? Mintha nem volna, véli Horányi Özséb. Mintha most csak a pártos, a valahova tartozó értelmiségiek számára teremne babér. Független, szabad értelmiségi szerep nincs.
Magam is föltettem már ezt a kérdést a rádió nyilvánosságának, amikor független szociológiai kutatásokról érdeklődtem, nincs-e szüksége egy társadalomnak arra, hogy ne megrendelésre dolgozzon cégeknek, hanem független kutatásokat végezzen. És bizony hasonló válaszokat kaptam: nem kell. Mégis, ezekre az emberekre szükségünk van. Akkor van szükségünk -- civileknek, vagy bárkinek, -- hogyha azt tudják felmutatni, ami a stílusuk, az értékük. Nevezetesen a konfliktuskezelést, amiért ők egy társadalomban példák lehetnek, amiért el lehet őket küldeni tanítani, vitákat vezetni. Ha nem adnak ilyen mintát, vagyis csak a negatívumok érkeznek tőlük a társadalomhoz, akkor azt a pici kis tőkéjüket (idézőjelben) is elvesztik, amiért fölnéztünk rájuk, amiért elhittük azt, amit mondanak, ahogy interpretálják számunkra a nagy filozófusokat, a szerzőket, ahogy végzik a kutatásaikat?

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról