Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Vándorgyűlés -- bíznak a mi fényes jövőnkben

A vándorgyűlésre járók évek óta tapasztalhatják a könyvtári prominensek és a megnyerni sikerült aktuális szakmai-politikai képviselők plenáris (nyílt színi) liezonját. A visszatérő kliségyűjteményen való átjutás próbára teszi a befogadó türelmét, de a sorok közötti mintázatok rámutatnak az egyre dermesztőbb valóságra: a szakma végrehajtja a politika aktuális elképzelését: '...hogy a magyar könyvtári rendszer hatékonyan tudja támogatni a társadalompolitikai célokat...'. Igen, a határ egyirányú, és nem a használókkal találkozó féltől indul... (Mi lenne pl., ha a társadalompolitikai célok a használói elégedettségért küzdő szakmát támogatnák?) A minőségirányítás legalapvetőbb elve tehát nagy nekifutással felrúgva -- szakmai asszisztálás mellett. A '...felajánlom az ágazati minisztérium szakmai segítségét' hallatán akár gondolkodóba is eshetünk: hol is a felajánlható szakmai kompetencia? És így tovább. (Ha e folyamatban esetleg szakma oldaláról is segédkeztek, a helyzet még rosszabb.)
Hol van már a néhány évvel ezelőtti reménykeltő FITT-szekció? A tabudöntögető témák és a szervező fiatalok is eltántorodtak a szakmából. Az MKE szervezésében felvetett témák és előadások gyakran a beltenyészet mintázatát mutatják, a könyvtárak stratégiai pozícióvesztésének hírei is távol maradnak, helyette rendre megöndicsérjük magunkat.
Még a jó szakmai pozícióval bíró előadók beszámolóiban is meglepően gyakoriak voltak az 3-5 vagy akár 20 évvel ezelőtti koncepciók, melyek alapján a hallgató próbálja felmérni a magyar könyvtárügy nemzetközi összehasonlításban való megkésettségét.
A vándorgyűlések címei évről évre hiányleltárt körvonalaznak. Aktuálisan: Intelligens szolgáltatás, a szolgáltatás intelligenciája, mely alapján akár úgy is gondolhatnánk, hogy az intelligens szolgáltatás körébe beletartozik egy konferencián pl.
- az előadási idő tartása
- a ppt-n a látható betűnagyság, a max. 24 szó / dia
- a lényegre törő fogalmazás
- megfelelő hangerő / hangosítás
- s alapvetően: az előadói felkészülés. (MG)
-- Sajtóhír: Harminchat év után ismét Sopronba zarándokoltak el, a megóvásra és olvasásra szánt dokumentumok értékmegőrzői és értékközvetítői. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete csütörtökön és pénteken tartotta meg városunkban a 46. Vándorgyűlését. (Sopron TV)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról