Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Vasárnap is nyitva tarthatnak az északrajna-wesztfáliai közkönyvtárak

A tartományi parlament szerdán eleget tett a közkönyvtárak kérésének, és engedélyezte vasárnapi, 6 órányi nyitva tartásukat.
A múzeumoktól, színházaktól vagy szabadidős létesítményektől eltérően a könyvtárakat vasár- és ünnepnapokon zárva kellett tartaniuk. Ez a szakszemélyzet munkájának tilalmát jelentette. A kultúratámogatási törvény módosításaival és az állam kereskedelemszabályozásával a parlament megteremtette a jogi feltételeket a változtatáshoz.
Még nem tisztázott, hogy a Minden városának közkönyvtára jövőben vasárnap nyitva tart-e. Barbara Brockamp, a Mindener Stadtbibliothek link igazgatója vegyes érzelmekkel látja ezt a változást: "Egyrészt üdvözlöm, mert miért kell bezárni a könyvtárakat, amikor a múzeumok és más kulturális intézmények nyitva vannak, pláne akkor, amikor az embereknek szabadideje van; vasárnap. Másrészt nincs elég munkatárs a vasárnapi nyitva tartáshoz. Egy olyan fenntartónál, mint Minden városa, ez nem a költségvetési prioritás."
A Szövetségi Közigazgatási Bíróság 2014-ben tiltotta meg a könyvtárak vasárnapi nyitva tartását, amennyibe csak hétköznapokon is kielégíthető szabadidős igényeket teljesítenek. A koalíciós frakciók ellenezték ezt, hangsúlyozva a célt, utalva "különösen a társadalmilag hátrányos helyzetű családok esetére, akik számára nagy jelentőségű társadalmi kulturális részvételt jelentenek a nyilvános könyvtárak".
A munkavállaló szülőknek csak vasárnaponként van lehetőségük gyermekeikkel ellátogatni egy könyvtárba. A vasárnapi nyitva tartási tilalom "alapvető jogi hátrányt" jelentett azoknak a munkavállalóknak, akik maguk tudták használni a hét folyamán kínált szolgáltatásokat, gyermekeik pedig - az alapvető jogok által is védett - média és információs oktatás könyvtári támogatását. Ezek azok az igények, amelyekkel a közkönyvtárak túlmutatnak a tisztán fogyasztó szabadidős igényeken.
Az FDP képviselője, Lorenz German így fogalmazott a könyvtárról: "nyilvános, alacsony belépési küszöbű nappali helyiség, amelyben az emberek fogyasztás nélkül találkozhatnak". Isabel Pfeiffer-Poensgen (párton kívüli) kulturális miniszter hangsúlyozta, hogy a könyvtárak, amelyek egyébként már a leggyakrabban használt kulturális intézmények, az egész család vasárnapi célpontjává válhatnak. (ford.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról