Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Vasárnapi közkönyvtári nyitva tartás - új használókkal

A tanulmány arról számol be, milyen lehetőségeket rejt a vasárnapi nyitva tartás, és ehhez a Mönchengladbachi Városi Könyvtár méréseiből levezetett téziseket ismertetik a szerzők. A méréseket három hónapon át öt vasárnapon végezték, s kérdéseket tettek fel a látogatók 34%-ának. A fő kérdés az volt, hogy ki - melyik célcsoport tagja - és milyen szándékkal kereste fel a könyvtárat. (Ez azért lényeges, mert a városi könyvtárban vasárnap sem tájékoztatás, sem internet-hozzáférés nincs, csak alapszolgáltatásokat nyújtanak.) 547 fő válaszolt a kérdésekre, melyeket hét (angol, arab, francia, német, orosz, spanyol, török) nyelven tettek fel szemtől szemben, hogy megfeleljenek a bevándorlók magas arányának (34%). A kérdőív tizennyolc kérdésből állt, és a válaszokat az alábbi öt tézisben foglalták össze:
1. Vasárnap főleg a fiatal olvasók száma nagyon magas.
2. A fiatalok szerint nagyon jó, hogy vasárnap is nyitva van a könyvtár.
3. A vasárnap új olvasókat hozott a könyvtárba: majdnem minden második megkérdezettnek szinte csak vasárnap van erre ideje.
4. A vasárnapi könyvtárba járás családi esemény.
5. A vasárnapi nyitva tartás során nem okozott gondot, hogy nem volt tájékoztatás, bár az internetet a használók egynegyede hiányolta.
Bár minden település más, ezek a tézisek sok közkönyvtárban alkalmazhatók. A közkönyvtár vonzó lehet sokak számára vasárnap, mivel kedvelt találkozóhely, és ezzel a csökkenő látogatói számok is kompenzálhatók. (Vonzó a fiatalok, a családok és egészen új használói csoportok számára - öt tézis a vasárnapi nyitva tartásról; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról