Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Végrehajtó vagy autonómiát támogató legyen az iskolai könyvtár?

- tette fel a kérdést Dömsödy Andrea a Könyvtárostanárok Egyesületének konferenciáján link . A kérdésre nem könnyű válaszolni. "Az iskolai könyvtárak jelen állapota is azt mutatja, hogy a közoktatási rendszer nem tekint a pedagógusokra és a tanulókra sem autonóm, lényként. Ha egy rendszer megelégszik a rossz felszereltségű könyvtárral, kicsi terekkel, nem folyamatosan és tervszerűen fejlesztett állománnyal, a szakképzett könyvtárostanár hiányával, akkor az azt mutatja, hogy a rendszerben lévőknek nem kell önállóan gondolkodniuk, nem számít egyéni érdeklődésük, nem számít információs műveltségük, nem számít szövegértésük, nem számít önálló tanulási képességük szintje, nem lehetnek egyéni megoldásaik."
Táblázatokban vázolta fel link , milyen a végrehajtó ill. az autonóm hozzáállás az állomány, az igények és a könyvtárpedagógiai gyakorlat terén. Az állomány esetén pl.:
VÉGREHAJTÓ / AUTONÓM
- tankönyvek: nagy arányban tanulói tankönyvtár / széles választékban nyújtja, mint segédletet
- tartalmi összetétele: a tananyag szellemiségével, tartalmával megegyező / alternatívákat felmutató, a sokféleségre tudatosan törekvő
- szépirodalmi: kötelezők + klasszikusok / népszerűk is, sok kortárs, akár lektűr is
- mennyiség: sok azonos példány / sokféle forrás
- módszertani: feladatgyűjtemények, szöveggyűjtemények a tankönyv dúsításához / gazdag, sokféleségre, újdonságra nyitott.
Előadásának érdekes megjegyzése volt: ma nincs "rendes, nyilvános" statisztika arról, hogy hány iskolai könyvtár van az országban.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról