Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Verbális erőszak - könyvtárban is

A verbális erőszak az inkompetencia jele - főnök, tanár, pap, szülő esetében egyaránt. Bizonyítja, hogy alkalmazója nem képes elképzelését tárgyalásos úton, erő alkalmazása nélkül elérni. Az ilyen vezető hatalma döntően pozíciójából fakad (a hatalom további forrásai lehetnek pl.: pénztőke, tudástőke, szeretet). Magam is megtapasztaltam a verbális erőszakot könyvtárban dolgozva. Egyszer pl. igazgatói utasítás kapcsán szakmai kérdést feltéve ugyanazt a szöveget kaptam, csak néhány fokkal nagyobb hangerővel. Bizonyítva az indoklásra való képtelenséget. A helyzet cikkfordításra inspirált: "Hogyan keserítsük meg beosztottaink életét? - Rövid útmutató a demotivációhoz" link , mely önérzetet adó, intézményen kívüli sikert is hozó élmény volt. A mérgező könyvtár gondja persze kezelhető munkahely-váltással (mely során tapasztalat, tudás hagyja el az intézményt) - de csak olyan esetben, ha a munkavállalói képesség piaci környezetben is felhasználható.
N.b.: sokszor elképzeltem, hogy ha a felettes erőszakra fordított energiája intellektuális és érzelmi tőkével párosult volna, mindannyiunk, és az egész szakma nyeresége lehetett volna :-) Igaz, ha így lett volna, akkor semmi szükség nem lett volna az erőszakra. (vö.: "... de mit tegyünk a főnökkel?" link .
A közelmúltban a Vígszínház destruktív légköre került nagyobb nyilvánosság elé. A hazai könyvtárakban a témáról szóló diskurzusok félhomályos folyosókon zajlanak még. (MG)
- Számos olyan helyzet tanúja volt a Vígben, "amiben az ember csak lesütött szemmel nyeli a könnyeit". Mint arról beszámoltunk, közös nyilatkozatot adtak ki a Vígszínház társulatának egykori tagjai: "a jelenleg regnáló igazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és agresszív vezetői kommunikációja hozzájárult ahhoz, hogy felbontsuk a szerződésünket a Vígszínházzal. Azért hozzuk nyilvánosságra ezt a levelet, mert a Vígszínházban nem állt rendelkezésünkre olyan intézményi fórum, ahol a személyes tapasztalatainkat, panaszainkat kivizsgálták volna" - írták.
Az egykori társulati tagok az intézményben szerzett tapasztalataikról nyilatkozó Néder Panni színházrendező és Fenyvesi Lili filmrendező-rendezőasszisztens mellett állnak ki. Az egykori munkatársak toxikus légkörről, verbális erőszakról, rendszeres megaláztatásról vallottak a 24.hu-n hétfőn megjelent cikkben.

Régebbi hírforrás(ok): Esszé, izgalmas áthallásokkal, könyvtáros szerzőtől - megismered a motívumot? link A vezetők által végzett mérgezés hatásmechanizmusa - könyvtárban is link Hogyan keserítsük meg beosztottaink életét? - Rövid útmutató a demotivációhoz link "... de mit tegyünk a főnökkel?" link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról