Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Versenyképesek-e a könyvtárak a Google és Amazon mellett? (olvasóink szavazatára)

A New York-i közkönyvtár előtt hosszú sor kígyózik. S ez az ország más közkönyvtáraira is jellemző.
A könyvtárak lehetőséget nyújtanak az információ szabad átadására, és hozzáférhetővé teszik azt az alacsonyabb jövedelműek számára is.
A mai könyvtárak felhasználóként tekintenek az olvasókra. Ezért is jelent kihívást a Google vagy az Amazon keresőfelülete, ahol az olvasók ingyen érhetik el az adott könyveket, vagy bizonyos összegért annyi könyvet kölcsönözhetnek, amennyit csak szeretnének.
A Queens-i könyvtár vezetőjének elmondása szerint a könyvtárnak meg kell küzdenie a felhasználók figyelméért az internetszolgáltatókkal, a könyvesboltokkal, a múzeumokkal is.
Viszont sok család képtelen megfizetni a tableteket vagy az internet csatlakozás költségeit, pedig az utóbbi megléte szükségszerű a sikeres tanulmányok eléréséhez.
1999 óta a közkönyvtárak az e-könyvekhez ingyenes hozzáférést biztosítanak. Mégis nehéz az elérhetőséget széles körben biztosítani.
Google-on keresztül ingyenesen hozzáférhető pl. A titkos kert című könyv, míg a könyvtárban lehet hogy több napot vagy hetet kell várni ahhoz, hogy olvasható legyen egy népszerű könyv.
A könyvtárak csak kölcsönzik a kiadóktól a megjelent e-könyveket, ahol a kiadók határozzák meg a feltételeket (hányszor lehet letölteni, fizetés a további hozzáféréshez). Ez további hasznot jelent a kiadóknak, de a könyvtárak hozzáférhetőségét jelentősen csökkenti.
Az USA-ban áprilisban jelentették be, hogy az állam és a legnagyobb kiadók 3 évre megállapodtak: több ezer gyerekkönyvet fognak eljuttatni a könyvtárakon keresztül a szegényebbek számára.
Remény van arra, hogy Google-ön keresztül ingyen jussanak a könyvtárak a szerzői jogi kötelmek alá nem tartozó tartalmakhoz, mellyel sok gyermeknek biztosíthatják a felzárkózást. (ref.: NM)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról