Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Verstorzítás, tankönyvben - ideológiai alapon

Torzított formában jelent meg Kiss Judit Ágnes Szó című verse a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 10. osztályosoknak szóló irodalmi szöveg- és feladatgyűjteményében. A "Maradj, mert meg kell védeni / Kinek nincs is hova, / Legyen szegény, hajléktalan, / Zsidó, meleg, roma" strófában a "meleg" szó helyett a "magyar" olvasható. A költő a sajtóból értesült az átírásról, amit - mint mondta - természetesen nem engedélyezett volna, de meg se keresték. A kiadó szerint a szerkesztők "jóhiszeműen a szóban forgó vers egy eltérő, nyilvánosan jelenleg is elérhető szövegváltozatát használták fel. A szeptembertől megjelenő új tankönyvben már helyesen fog szerepelni a vers - állították. Kiss - akinek egy műve már bekerült a Meseország mindenkié című, a "mi hazánk"-os Dúró Dóra által ledarált kötetbe - nem vitatta a kiadó magyarázatát. (HVG)

A szerző Facebook-oldalán a következőket írta: "Sikerült felgöngyölítenem a Szó című versem sorsát:
Egy lelkes / lelketlen olvasó írhatta át, majd küldhette el a szozat.org című honlapra még 2016-ban. Mivel tetszett neki, csak egyetlen apró szócska miatt nem illett az oldal profiljába, hát talált egy másikat helyette (szerencsére nem volt rímhelyzetben). ..."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról