Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Veszélyeztetett hangzóanyagok megmentése: tippek és források régi anyagok digitalizálásához

A könyvtárak régóta gyűjtenek hangzó és videoanyagokat, de ezek veszélyben vannak. Számos adat mehet veszendőbe, ha a hordozó tönkremegy, és nem sikerül tartós digitális hordozóra menteni. Könyvtárak és más kulturális intézmények ennek érdekében tettek már lépéseket: ...
Hogy a könyvtárvezetésre is jó benyomást tegyünk, idejekorán jeleznünk kell, hogy van érzékünk azon speciális eszközökhöz, melyeket projektünk megkíván. Ekkor néhány előzetes kérdést sem árt tisztázni:
- A jobb környezet lelassítja-e az anyag romlását, míg előteremtjük a forrásokat a digitalizálásra. (Ideális a 16 Celsius fok, ellenőrzött páratartalom, jó légcsere és tompított fény.)
- Vannak-e működő lejátszó eszközeink? Ha nincsenek, külső cég vagy partner kell hozzá.
- Felismerjük-e a romlás jegyeit? Mind az amerikai Nemzeti Filmmegőrzési Alap (NFPF), mind az AMIA használható ismeretek közöl a témában, míg az Association for Recorded Sound Collections honlapja (arsc-audio.org) a hangzó anyagokra jó. (Veszélyeztetett hangzó anyagok megmentése: tippek és források régi anyagok digitalizálásához; Murányi Lajos)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról