Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Videó vakoknak projekt - testhezálló karitatív feladat, beépített készségfejlesztéssel

Az emberek egyre több információt videók segítségével adnak át másoknak. A filmekben az ismeretek nagy részét vizuális úton adják át, ami nagy hátrányt jelent a látássérülteknek. Ezt szeretné csökkenteni egy önkéntesekből álló csapat, akik a videoavakoknak.hu link honlapon gyűjtenek össze rövid, 5-15 perces videókról leírásokat. Szeretettel biztatnak mindenkit, hogy csatlakozzanak hozzájuk ebben a projektben. Segítsenek vakoknak, videókról készített leírások megírásával.
A jelentkezők számára a projektben megtanulható, máshol is felhasználható készségek:
- Látássérülteket érdeklő témák megismerése. Ha a könyvtárban látássérült olvasó fordul hozzád, szélesebb körű ismeretek mentén tudsz segíteni.
- Vizuális élmények érzékletes leírásának gyakorlata - látássérültek számára. Olyan emberi értékeket fejleszt, mint pl. együttérzés és segítőkészség.
- Szoftverismeret: a portál webes felületének kezelése, asztali, illetve mobil felületen.
- Kapcsolatépítés: elsősorban azokkal a látássérültekkel, akik a videók leírását kérik, és később véleményezik az elkészült leírásokat, valamint a többi látó önkéntessel.
- Audió-narrálási ismeretek.
Mindezek a tapasztalatok és készségek tágabb; könyvtári, vagy más segítői környezetben, adott esetben általános, személyes kapcsolatokban is felhasználhatók.

Mivel a könyvtári információs anyagok és csatornák az évek során folyamatosan bővültek, kiszélesedtek, így ma már egyre több videóanyag áll a kölcsönzők rendelkezésére, mint lehetőség az eddigi hanganyagok, írott és nyomtatott anyagok mellett, ez a fajta kihívás és szemléletváltás a mindennapok részévé válik. Azokra is gondolunk, akik látássérültként szeretnék igénybe venni egy-egy könyvtár szolgáltatásait, és a statisztikai adatok alapján a látássérültek száma folyamatosan növekszik, tehát a jövőben ez a fajta ismeretanyag egy szélesebb körű könyvtári felhasználói réteg igényeit elégítené ki.
A leírásokat készítő csapatot a feedback@videoforblind.com címre írt e-maillel érheted el. (Pregh Balázs)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról