Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Vidra Szabó Ferenc: ilyen volt az OSZK-ban dolgozni

A gyógypedagógia úgy jött az életembe, hogy megismerkedtem egy lánnyal, aki ezt tanulta és hívott, hogy jelentkezzek én is levelező tagozatra. Ez persze nem teljesen véletlen, mert mindig érdekeltek az emberi sorsok, főleg a gyerekeké, a hátrányos helyzetűeké. Ezt követően szociológusnak jelentkeztem az ELTE-re, mert egyrészt érdekeltek a társadalmi kérdések, másrészt eredetileg szociográfusnak készültem, és úgy gondoltam, hogy a szociológiai tudás jó elméleti hátteret biztosítana a szociográfiák írásához. Három évig hivatásos pártfogóként dolgoztam Pest megyében, majd az Országos Széchényi Könyvtárba kerültem, az akkori Olvasáskutatási osztályra, ahol huszonhét évig dolgoztam, mint kutató, később pedig mint minőségmenedzser.
- Milyen volt az Országos Széchényi Könyvtárban dolgozni?
VSzF: Nagyon hálás vagyok annak a csapatnak, akikkel együtt dolgozhattam, hiszen nagyon okos és modern gondolkodású emberek voltak. Nagyon szerettem ott dolgozni, hiszen az egy kis sziget volt a szocializmusban. Az akkori hatalom megtűrt minket, olyanok voltunk, mint egy kávéház, vagy egy műhely. Nagyon sok eszmecsere és jó beszélgetés zajlott ott, ezáltal a szellemi függetlenségünket is meg tudtuk őrizni.
- A nyilatkozó a KIT kérdésére folytatja: - Igazából a KMK-ban, a Könyvtártudományi és Módszertani Központban nőttem fel. A közvetlen munkatársaim - Kamarás István, Gereben Ferenc, Nagy Attila, Bartos Éva - mindvégig nagyon bíztak bennem, egyenrangú partnerként kezeltek, már a kezdetekkor önálló feladatokkal láttak el. A későbbiekben is sikerült megőriznem szellemi önállóságomat, a mindenkori vezetés belátta, hogy nem érdemes a szoros hivatali munkarendbe beszorítani engem. Furcsa volt, mert amikor az osztályra kerültem, én voltam ott a legfiatalabb. Aztán az évek során a kollégáim sorra máshová kerültek, vagy nyugdíjba mentek, jöttek a fiatalok - és egyszer csak azon kaptam magam, hogy én vagyok a legidősebb.
Visszatekintve nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy aktív életem legjelentősebb időszakát igazi szellemi műhelyben tölthettem. Mindez hozzájárulhatott ahhoz, hogy most már szabadon írhassak olyan témákról, amelyek nem tartoznak a szűken vett könyvtárak világához, és többet megmutathassak magamból is. Egyik korábbi könyvemben, a Határmezsgyék vándorai című trilógiában, vissza-visszatérő motívumként szerepel a könyvtár és a könyvtárosság - úgy látszik, hogy a tudatalattimba igen erősen befészkelte magát ez a motívum.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról