Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Vigyázó könyvtáros szemünket Finnországra és Makaóra vessük

A világviszonylatban Finnországban és Makaóban legmagasabb az egy főre jutó közkönyvtári látogatások száma. Ha kontinenst nézünk, akkor Óceánia a legjobb helyezésű kontinens.
S bár az online világ mindenhol egyre fontosabb szerepet játszik, a fizikai terek azok, ahol az emberek jól érzik magukat, vegyülve másokkal. S itt jön képbe a közkönyvtár.
Az IFLA az utóbbi 3 év könyvtárhasználati adatait vezette össze, 81 országot tekintve.
Eszerint Finnországban és Makaóban, Kínában a legmagasabb az egy főre jutó átlagos éves nyilvános könyvtári látogatások száma (9,03 és 8,51), míg Óceánia a legjobb kontinens (5,02 látogatás / fő / év), míg Észak-Amerika a második (4,16).
Ugyanakkor feltételezhető, hogy néhány országban a számadatokat vagy a látogatásokat valószínűleg alulbecsülik. Esélyes, hogy több országban növekszik a rögzített látogatások száma. Ezenkívül ezek az adatok csak 81 országot tartalmaznak - például Óceániának csak két adatszolgáltató országa van.
Emellett nem tudjuk megmondani pl., hogy mit csinálnak az emberek a könyvtárban - mennyi időt töltenek ott és mit csinálnak. Ez azért érdekes, mert a könyvtárak egyik erőssége a használók számára biztosított szabadság: megválaszthatják, hogyan használják. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról