Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Világgazdaságosság - bármi mehet, ha másutt olcsóbb

Már a diplomások is félthetik az állásukat, és a munkaerő olcsósága nemcsak a termelést csábítja át távoli országokba. 2005 elejére várható az első kiszervezési világhullám.

-- Azokat a tevékenységeket lehet kiszervezni (outsource-olni, amelyek a többi folyamatról jól elválaszthatók és szabványosíthatók -- írja a cikk. Ilyen többek között a rutinjellegű téma- vagy trendfigyelés, a tartalmi és formai feltárás, sok esetben a tájékoztatás is (vö.: LibInfO), vagy a meglévő adatok, cikkek alapján absztraktok készítése. Mindezek olyan dolgok, amelyek a könyvtárosoktól nem állnak messze. Elképzelhető tehát, hogy nyugati vállalatok, információ- és tudáselosztó szervezetek a kiművelt magyar munkaerőt a bérek szempontjából megfelelőbbnek tartják a nyugati kollégáknál? Befektetésük csekély, a feladat és a "késztermék" pillanatok alatt továbbítható -- akár Magyarországra is és vissza. Például retrospektív konverziót magyar szürkeállomány évek óta végez Magyarországon német (pl. berlini) megrendelésre. Ez tehát lehetőség számunkra... Ám a munka ugyanúgy továbbítható keletebbre is, ahol mégkedvezőbbek a munkabérek. A kiművelt magyar könyvtáros tehát versenyben van, ha ez nem is olyan nyilvánvaló. Versenyben a nyugati és a keleti kollégával egyaránt. Már ma. Vagy a nyugati megrendelés eleve keletebbre fog áramlani, és itt meg sem pihen? Mi a stratégiánk? A munka ugyanis előbb vagy utóbb "oda meg", ahol azt jobban -- olcsóbban, pontosabban, gyorsabban stb. -- elvégzik. (MG)

Hírforrás: FigyelőNet, 2003. május 5., link
2003. május 07.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=vilaggazdasagossag-barmi_mehet_ha_masutt_olcsobb
Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. május 5., link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról