Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Virtuális egyetemi olvasóterem Szlovákiában - térítésért, könyvtáraknak is

Szlovákia Tudományos-technikai Információs Központja (Centrum vedecko-technických informácií SR - CVTI SR) "Virtuális olvasóterem" projektet valósít meg, így dedikált klienskapcsolattal biztosítják a hozzáférést az elektronikus dokumentumokhoz a tudományos könyvtárak, a felsőoktatás résztvevői, a kutatóintézetek és a kiadók számára. Jelenleg a projektben mintegy 400 ezer oldalnyi oktatási és kutatási irodalom áll rendelkezésre, hozzáférést nyújtva a kassai Šafarik Egyetem 682, a pozsonyi közgazdasági egyetem 339 és a nyitrai mezőgazdasági egyetem 140 e-könyvéhez, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia Történelmi Intézete 350 e-folyóiratszámához. A létrehozott digitális könyvtári rendszer az egyes tagok számára külön-külön virtuális könyvtárként működik, és lehetővé teszi az egyes intézmények elektronikus tartalmainak szétválasztását, azok intézményi elérését, illetve a csatlakozott partnereknek a saját weboldal(ak)on keresztüli belépést és használatot.
A virtuális olvasóterem felületén a digitális objektumokat csoportosítva jelenítik meg, borítóképpel együtt. A keresések tanulmányi programok, szerzők, kiadók szerint is kombinálhatóak; típus szerint a kínálat tankönyvekre, jegyzetekre, segédletekre, monográfiákra és egyéb dokumentumokra oszlik. A digitális könyvtár a partnerkönyvtáraknak további testreszabási lehetőségeket is biztosít: a csoportokat rugalmasan lehet változtatni, kombinálni, emellett speciális oldalaikon az egyes virtuális könyvtárak saját dizájnnal rendelkeznek.
2020 tavaszi szemeszterében, a koronavírus-pandémia alatt megfigyelhető volt az érdeklődés folyamatos növekedése, a februári 573-as használói szám áprilisra 1525-re nőtt, majd a tanév végén, nyáron ismét csökkent. Összességében februártól júniusig 3903 használó 75 968 oldalnyi elektronikus dokumentumot olvasott az egyetemek zárva tartása idején. Az előző évi adatokhoz képest ez 300%-os növekedést jelent.
A virtuális olvasótermek a különböző egyetemek portáljain keresztül érhetők el. Az ingyenes tesztidőszakot követően a CVTI SR a jövőben jelképes áron biztosítja az elérést a virtuális olvasóterem szolgáltatásaihoz, 100 000 oldalanként évi 2600 euró (+áfa) áron, ami meg sem közelíti a kereskedelmi szolgáltatók díjait. A CVTI SR jelenleg is több könyvtárral folytat tárgyalásokat a csatlakozásról. (A "Virtuális olvasóterem" projekt, ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról