Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Virtuális fiatalfelnőtt-könyvklubok és olvasási tippek tizenéves bebörtönzöttek számára - nemcsak nekik (olvasóink szavazatára)

Az USA-ban naponta 60.000 fiatal kerül börtönökbe. Dieter Cantu, a Cantu's Books to Incancerated Youth Project későbbi alapítója, maga is ült tinédzserként. 2009-es szabadulása után minikönyvtárakat alapított Texasban. Ma a csoportja kb. 5.000 könyvvel Illinois államra és a kanadai Oakland-ra is kiterjed. A tiniket legjobban a városi Young Adult (YA) könyvek érdeklik. Holly Neill Whelan, a Colorado-i Arapahoe Könyvtárak menedzsere önkölcsönzést vezetett be a megye felnőtt javítóintézeti központjában. A javítóintézeti őrök és az elzárt fiatalok közötti párbeszéd fejlesztésére egy YA-könyv olvasását kezdeményezte egy 9 éves kora óta a bírósági rendszerben navigáló lányról. Stephanie Mitchell, a Prima County könyvtárosa szerint a Tuscon-i Pima County Juvenile Court Center nevű fogdában egy tini átlagosan 20 napot tölt, de akad, aki 1-2 nap elzárással megússza. Mitchell a 15 éve működő programjukban minden fogvatartottnak ad egy szabadon választott könyvet, egy nyilvános könyvtárba szóló olvasójegyet, továbbá elmondja, hogy Internet-hozzáféréshez és nassolnivalóhoz is jutnak a 27 fiókkönyvtárban.
- Mitchell idézetkeresésre, egymásnak szóló könyvajánlókra, önreflexióra biztatja a javítóintézet diákjait, remélve, hogy egy napló- és/vagy újságírási projektet is indít. 2002-ben kezdte egy New York City-beli tanár a "Literacy for Incarcerated Teens" (LIT) programot a fogdában levő tinik olvasási kultúrájának javítására.
- Robert Galinsky színész és média coach a pandémia idején országszerte ismert írókat, színészeket, zenészeket hívott meg virtuális könyvklubjaiba. Rendszeresen csevegtek Zoom-on hét New York-i létesítményben, köztük a legszigorúbb börtönben, Rikers Island-on. Galinsky az egyik New York City-beli könyváruház verséjszakáján egy volt bebörtönzött diákjának, Jennarai Earp-nak tette lehetővé, hogy "élőben" előadja verseit.
- Yelda Ali költő a nők jogaira és mentális egészségére fókuszálva 10 LIT Zoom eseményt vezetett Galinsky-vel Dix Hills-ben (Brentwood Residential Center for Girls). Az olvasástól kedve az öngyilkossági gondolatokon át a kétségbeesésig sok témát megvitattak.
- Siker volt Sarah Deming író és ökölvívó bajnok bemutatója és Anici Mrose Rissi YA-író lányoknak, Zoom-on tartott Halloween-programja. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról