Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Vírusidőben turbózták Északon az e-könyvtárhasználatot

Hollandiában, ahol a digitális könyvtár (Online Bibliotheek) igénybevételéhez az éves felnőtt olvasójegy ára 42 euró, a nemzeti könyvtár a járvány kitörése miatti iskola- és könyvtárbezárások után készített egy "otthoni könyvtár" nevű mobilalkalmazást, melynek segítségével 100 e-könyv, illetve 25 hangoskönyv vált ingyen hozzáférhetővé bárki számára. A statisztikák szerint a szolgáltatást igénybe vevők 57%-ának nem volt korábban olvasójegye. (Az akció előképe a nyári "szünidei könyvtár" elnevezésű hasonló kezdeményezés volt.) 2020 szeptemberében a weboldal és az alkalmazás is megújult. Az e-könyvek népszerűsítésével fontos társadalmi célt sikerült elérni: azt, hogy az emberek ne hagyjanak fel az olvasással akkor sem, amikor a könyvtár zárva van. Az összesített statisztikák szerint az országban mind az e-könyvek, mind a hangoskönyvek kölcsönzési számai 44%-kal nőttek 2019-hez képest.

Dániában az Aarhusi Állami Könyvtár által üzemeltetett, az ingyenes közkönyvtári tagságra épülő és mobilalkalmazáson keresztül elérhető e-Reolen ("e-könyvespolc") szolgáltatás használata meredeken emelkedett a járványidőszak alatt: a korábban elsősorban a hangoskönyvei miatt népszerű platformon az iskolabezárásokat (és részleges újranyitásokat) követően, 2020 április-május fordulóján 75%-kal több e-kölcsönzés történt az előző év azonos időszakához képest. Számos közkönyvtárban megemelték az egy időben kölcsönözhető e-könyvek és hangoskönyvek mennyiségét, Aarhusban 3-3-ról 6-6 példányra. A szolgáltatásra az év nyarán és a karácsonyi időszakokban célzott reklámkampányokkal is felhívták a figyelmet. Országosan az e-könyvek kölcsönzései 2020-ban az előző évhez képest 35%-kal nőttek.

Norvégiában 2020 tavaszán az egyes régiók, illetve megyék lakosságának arányában a közkönyvtárak összesen 20 millió koronás kormányzati támogatásban részesültek e-könyvek és hangoskönyvek beszerzésére. Az intézmények saját hatáskörben dönthettek a pénzösszegek felosztásáról az e-könyvek és a hangoskönyvek, illetve a felnőtt és gyermekirodalom között, az egyetlen megkötés az volt, hogy a forrásokat norvég könyvekre kell költeni. Ezáltal a nemzeti kultúrához való hozzáférést jelentősen sikerült kibővíteni a járványidőszakban. Ami a statisztikát illeti, a nemzeti könyvtár a 2020 márciusától júniusig tartó időszakban az e-könyvek és hangoskönyvek kölcsönzéseinek 123%-os, a gyermekkönyvek kölcsönzéseinek 388%-os emelkedését regisztrálta az előző hónapokhoz képest. (Nőtt az e-kölcsönzés 2020-ban, de Svédország kilóg a sorból; ref.: Németh M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról