Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Vírusvédelem német könyvtárakban - 3 szabály

A német könyvtárak igyekeznek felelősen mérsékelni a 4. vírushullámot. 3 intézkedés kötelező:
- távolságtartás
- maszk
- kontaktkövetés.
A link képein ennek gyakorlatát láthatjuk. Ha a lehetőségek adottak, kihasználják a külső, szabad levegőjű tereket, Itzehoeban link pl. az olvasók kiülhetnek a kertbe. Megállítótáblák és matricák jelzik: tarts távolságot (fotó Hannoverből és Hamburgból), s adott esetben ne legyél egy zárt térben huzamosabb ideig. Arra is van példa, hogy egymáshoz közeli ülőhelyek közül lezárnak egyet-kettőt. A tájékoztatópultok előtt plexilapot tesznek a felek közé. A maszkviselés zárt térben általános és kötelező - a könyvtárban is. A kontaktkutatást az országos ún. luca-App segíti: vagy mobiltelefon segítségével automatikusan rögzíti, hogy ki hol járt, vagy kézzel kell feliratkozni személyes adatokkal, hogy megbetegedés esetén a veszélyeztetetteket értesíteni lehessen. Az intézkedések végrehajtása olajozott, rutinszerű. (MG)

Eddig szerencsénk volt a deltával, ne kockáztassunk! A koronavírus új, lényegesen fertőzőbb variánsa, a delta variáns itt van közöttünk.
A járványügyi helyzet javulásával a szigorú szabályok lazítását a magyar lakosság jelentős része úgy értelmezte, hogy minden visszatérhet a régi, megszokott kerékvágásba. Korlátozás, ellenőrzés nélkül igénybe vehetők tömött éttermek és bevásárlóközpontok, megnyitott strandok és szállodák, zsúfolt tömegközlekedési eszközök; a maszk pedig szinte mindenhonnan eltűnt, nyoma sincs a védekezésnek - áll a Magyar Orvosi Kamara közleményében.
A környező országokban ismét fellángolt a járvány, a nemzetközi példák azt mutatják, hogy a hazai átoltottságnak megfelelő helyzetű országokban is gyors terjedés tapasztalható. Ezért felhívják a figyelmet az oltás felvételének fontosságára, javasolják a védettségi igazolvány minél szélesebb körű használatát, és a hatékonyabb kontaktkutatást.
Elengedhetetlen a megelőzés, hiszen a nemzetközi tapasztalatok alapján még az oltottak sincsenek teljes biztonságban. Bár az oltás nagymértékben csökkenti a komolyabb szövődmények kialakulását, a járvány terjedését csak lassítja, így az oltatlanok továbbra is veszélyben vannak. (Pénzcentrum)

Kapcsolódó: Ezek a delta variáns legjellemzőbb tünetei link

Hírforrás: KIT-információ ; Pénzcentrum
2021. augusztus 20.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=virusvedelem_nemet_konyvtarakban_-_3_szabaly
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról