Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Visszaesések a kultúrában - már L. Simonnal sem lehet megbeszélni

Kirúgták L. Simon Lászlót, mert "olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette" (Telex)

Nyáry Krisztián: - Három héttel ezelőtt L. Simon Lászlóval vitatkoztam a magyar kultúra állapotáról a Válasz Online klubjában. Ez a tény egyben azt is jelenti, hogy a magyar kultúrpolitika meghatározó állami vezetői közül azon ritka kivételek közé tartozott, akikkel még le lehetett ülni nyilvánosan - mi több: kulturáltan érvelve - vitatkozni. Mondhatnám, hogy a vita üdvözítő voltán kívül semmiben nem értettünk egyet, de ez nem lenne igaz. Képes volt árnyalt véleményre, sőt, bizonyos kérdésekben még módosítani is tudott az álláspontján.

Egyik saját tavaszi cikkével szembesítettem, amiben így fogalmazott: A közeljövőben érdemes lenne megvizsgálni, hogy jó helyre kerültek-e és jól hasznosultak-e azok a valóban hatalmas összegek, amiket az elmúlt években a kulturális kormányzat szétosztott. Különösen a 2018 és 2022 közötti ciklusban. És nem árt ennek a tanulságait levonni, különösen egy olyan válság idején, amit napjainkban élünk meg, amikor látványosan kevesebb pénz jut a kultúrára.
Erre válaszul megnéztem, mit mond a kultúra négy évéről a számok nyelvén az állami KSH. Az eredmény elszomorító: a covid előtti év szinte minden területen jobb számokat mutatott, mind az utolsó lezárt év, amikor pedig már nem kellett a járvány hatásaival számolni. Látható, hogy ott a legjobb a helyzet, ahol az államnak hagyományosan kisebb szerepe van (könyvkiadás, kiállítások), és ott a legtragikusabb, ahol az állam látványosan sokat költ (film, tudomány).

Íme a legfontosabb számok [a teljes listát ld. a forráslinken]:
- könyvtárak beiratkozott olvasói: 2018 - 1.440.000 fő; 2022 - 1.096.000 fő
- kikölcsönzött könyvtári egységek száma: 2018 - 19.847 db, 2022 - 14.583 db
- kutatásfejlesztés a GDP százalékában: 2018 - 1,51%, 2022 - 1,28%
- kutatás-fejlesztési beruházások a nemzetgazdasági beruházások százalékában: 2018 - 1,03%, 2022 - 0,69%

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról