Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Visszanézhető lesz Székelyudvarhely mozgóképes múltja - helyismereti erőmű, 2.0 alapon

Felbecsülhetetlen értékű videotékával bővült a székelyudvarhelyi városi könyvtár helytörténeti gyűjteménye: a helyi televízió régi kazettagyűjteménye számos izgalmas, érdekes történetet rejthet, az anyag feldolgozása azonban évekbe telik majd. A lakók észrevételeit is várják a közétett archív felvételek kapcsán.
A D3 televízió híradóinak gyűjteményéhez jutott hozzá a székelyudvarhelyi városi könyvtár, az ömlesztett kazettákból álló gyűjteményből elsőként - véletlenszerűen - egy 2004. január eleji híradósorozatot ragadtak ki, ezt osztották meg a közösségi oldalon. Az archívum azonban rendezetlen, egyelőre azt sem tudni, hogy a televízió alapításáig, 1994-ig nyúlnak-e vissza a felvételek. A gyűjtemény bizonyos része még a régi AtiBeta televízió idejéből is származhat. De nem derül ez ki, mert maguk a kazetták elég kevés információt hordoznak, az ún. műsorlapok elvesztek, nem tudjuk ilyen formában beazonosítani, hogy melyik kazettán mi lesz, tehát egyenként végig kell nézni azokat - osztotta meg Szőcs Endre. A városi könyvtár igazgatója úgy becsüli: ha két személy teljes munkaidőben a felvételek feldolgozásával foglalkozna, akkor is legalább két évbe telne a teljes anyag digitalizálása.
A könyvtárnak jelenleg nincsen erre kapacitása, ezért az elképzelés szerint a lakosságot is bevonják a folyamatba: az intézmény Facebook-oldalán teszik közzé a helytörténeti szempontból fontos, magazinos híradós anyagokat, és arra kérik az udvarhelyieket, ha ismerik a felvételen szereplőket vagy a bemutatott eseményekről tudnak részleteket, akkor azt jelezzék az intézménynek. Adatbázist is készítenek. A digitalizálási folyamattal párhuzamosan ugyanis adatbázis is készül: a kazetták mindegyikén legalább egy tucat híradó van, ezeket felszabdalva vezetik be a rendszerbe, a kísérő információkkal együtt, így minden híradó egyénileg visszakereshető lesz. "Többéves munka előtt állunk. Mivel magam is dolgoztam a tévénél, ezért tudom, hogy nagyon sokan hoztak el onnan kazettákat, tehát hiányos az archívum. Ugyanakkor a kazettákat nem a legideálisabb körülmények között tárolták, tehát bizonyára lesznek olyanok, amelyeket nem tudunk majd használni, de mindezek mellett is felbecsülhetetlen értékű gyűjteményhez jutottunk. Kíváncsian várjuk, hogy mikre bukkanunk" - jegyezte meg a könyvtárigazgató.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról