Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Vonzóak vagyunk az önkéntesek számára - az oktatási portállal segítik a fejlődni vágyókat

A könyvtárosok és az önkéntesek közötti munkamegosztás az Oefenenben link , a holland könyvtárak által is megosztott oktatási portálon: az önkéntesnek is nagy szerepe van bevezetni a látogatót a digitális világ fortélyaiba.
Az önkénteseknek kb. az egyharmada működik közre a portál által támogatott képzési munkában - válaszolt a KIT kérdéseire Deuten-Makkai Réka, aki az OSZK és a MIBE közös konferenciáján adott elő, "A számolásban és pénzkezelésben is segít - Tapasztalatok az Oefenen.nl-lel a Hágai Városi Könyvtárban" címmel. Előadásában elmondta:

Partnerük, a hágai önkormányzat támogatja a helyi önkéntesek szervezetét. A DenHaagDoet-nek (Hága cselekszik) van egy álláskereső felülete, ahol mi is hirdetünk. A merítés jelentős, ugyanis a holland lakosság 70 %-a önkénteskedik. Az önkéntesek első kiválasztását az egyik társszervezetünk végzi, a másodikat mi (a Hágai Városi Könyvtár link ). Megfelelés esetén tartunk egy alaptréninget, amelyet egy a Királyi Könyvtár által összeállított online képzés követ. Mi a helyi specialitásokra képezzük ki az önkénteseket. Ennek hangsúlyai a biztonság, illetve az ügyfelekkel való kommunikáció stílusa, pl. hogy az önkéntes nyílt, azaz kifejtendő kérdésekkel forduljon a használóhoz (szemben pl. azzal, hogy ismeri-e a matematikát, mert arra igennel, nemmel válaszol). További lehetőség az Oefenen-programok megismerése. Ezeket a tréningeket havonta szervezzük számukra.
A könyvtár szeretett hely az önkéntesek számára. Olyan, ahol jó a hangulat. Ez talán a legfontosabb. Nem utolsó szempont, hogy rugalmasságot is kínálunk. Vannak ugyanis, akik nem szeretnék havi 40 órára lekötni magukat, hanem mondjuk csak háromszor 4 órára. Az igényeket két szempont szerint hangoljuk össze: a használó ebből nem vehet észre semmit, illetve ne legyen nyomás az önkéntesen.
Vannak juttatásaink is számukra. Ezek:
- olvasójegy
- részleges útiköltség-térítés
- képzés
- csapatépítés.
Mindezeket - tapasztalataink szerint - szeretik az önkéntesek. (ref.: MG)

Hírforrás: Magyar Információbrókerek Egyesülete
2021. augusztus 08.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=vonzoak_vagyunk_az_onkentesek_szamara_-_az_oktatasi_portallal_segitik_a_fejlodni_vagyokat
Régebbi hírforrás(ok): Oefenen-találatok a KIT-ben link B1-es nyelvvizsga (nyelvismeret) szintjén szólítja meg a más anyanyelvűeket a könyvtár link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról