Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Webarchiválás - civilekkel és más intézményekkel; ún. együttműködés

A cikk egy tudományos projekt eredményeit ismertetve áttekintést nyújt a Holland Nemzeti Könyvtárban zajló webarchiválási tevékenységekről, illetve magáról a gyűjteményről. A webarchiválás a nemzeti könyvtárban 2007-ben indult el, eredetileg mintegy ezer válogatott honlap megőrzésére, amely szám mára már elérte a tizenkétezret is. A webaratásra az egyes honlaptípusok jellegéhez illeszkedően különböző gyakorisággal kerül sor. Szerzői jogi okok miatt az állományhoz való hozzáférés korlátozott, csupán az intézmény olvasótermeinek kijelölt számítógépes termináljain lehetséges. A könyvtár emellett szeretné felhasználóit arra biztatni, hogy létrehozzák saját webes gyűjteményeiket is. A hosszú távú megőrzés követelményrendszerét a könyvtári webarchívumra vonatkozóan az Open Archival Information System (OAIS) modellnek megfelelően, az ISO 14721:2012 szabvány szerint dolgozták ki.
A nemzeti könyvtár együttműködési hálózatot alakított ki a webarchiválásban érdekelt többi holland intézménnyel. Az egyes intézményeknek, illetve a webarchívumokat használó kutatóknak is tisztában kell lenniük a gyűjtőköri korlátokkal és a gyűjtemények közötti különbségekkel az eltérő gyűjtőköri elvek, illetve a felhasznált technológia vonatkozásában. Történeti szempontból is fontos a pontos összkép és a felelősségi körök rögzítése. Mint ahogyan a világháló, úgy a webarchívumok gyűjteményei sincsenek országhatárokhoz kötve. Állandó igényként merül fel tehát a nemzeti kontextusban kialakított gyűjteményekben tárolt információk megosztása nemzetközi együttműködések keretében is. (Hogyan tudjuk fejleszteni a webes gyűjteményünket? A Holland Nemzeti Könyvtár webarchiválási tevékenységének értékelése (2007-2017); ref.: Németh M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról