Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Webes adatbázis Amszterdam csatornáinak szemetéből - ráadásul interaktív

"Below the Surface" (A felszín alatt) egy új website, ami 700 000 műtárgy leleten keresztül mutatja be Amszterdam 5000 éves történetét
A "Below the Surface" újonnan indított multimédiás projekt, melynek során a legkülönfélébb leleteken keresztül lehet Amszterdam történetét nyomon követni Kr. e. 3000-től napjainkig. A hétköznapi tárgyak, mint egy 2002-ben kiadott rozsdás olasz euró, vagy egy Ericsson mobil készülék mellett igazi régiségek, mint például egy XVII-ik századi porcelánedény figurája is megtalálható.
Az amszterdami észak-dél irányú metróépítéseknek köszönhetően az Amstel folyó medrét 2003-2012 között archeológusok is vizsgálhatták. A szárazra kiszivattyúzott folyómederből 700 000 tárgy került elő: a leletek egy város sokoldalú életének megkövült pillanatait tárják fel véletlenszerűen, sok apró részlettel. A több éves régészeti munka eredménye egy 12 méter hosszú és 3,34 m széles installáció formájában is látható a Rokin metróállomáson: egy nagyméretű táblára gondosan összeválogatott és felszerelt tárgyak színpompás kavalkádjaként. A projektről és a tárgyakról további információk, történeti magyarázatok olvashatóak a holland-angol nyelvű honlapon. Itt a felhasználó kiválaszthatja kedvenc darabjait, és azok fotóit szabadon manipulálva saját alkotást hozhat létre. Emellett a tárgyak idővonalba rendezett nézetéből további csoportosítások szerinti válogatásokat kérhet le, mint például: "élelmiszer gyártás és fogyasztás", ahol a legrégebbi darab egy őrlőkő Kr.e. 400-1100-ból, míg a legmodernebb egy 1975-2005 közöttire dátumozott hasis pipa.
A multimédiás projekt összekapcsolja a valóságos, térbeli installációt az online felületen elérhető információkkal és önálló interakcióra is készteti a felhasználót valamint egy 54 perces dokumentumfilmben is ismerteti a projektet. (via OMMIK Hírlevél)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról