Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Webkereső mesterséges intelligenciával -- új könyvtáros-konkurens a láthatáron?

"Amikor nekiállunk valamit keresni a weben, akkor lényegében egy kérdést teszünk fel, például azt, hogy hány óráig van nyitva az okmányiroda, vagy hogy milyen egyetemeken létezik meteorológia szak" - folytatja Tom Mitchell. A mesterséges intelligenciával felvértezett, az adott tényeket megtaláló kereső képes lesz komplexebb keresésekre, kérdéseink megválaszolására, utasításaink követésére. Mondjuk, azt szeretnénk eldönteni, hova felvételizzünk. Fő szakunk a környezetvédelem lenne, viszont nem szeretnénk egy zajos, zsúfolt egyetemre járni, és az is érdekel, hány diákja van az intézménynek. A környezetvédelmi szakokat indító főiskolákat könnyen megtaláljuk hagyományos keresővel is, de mélyre kell ássunk ahhoz, hogy a tanulók létszámát is megtudjuk. A jövő intelligens keresőjének a következő utasítást adhatjuk: mutasd meg azokat az egyetemeket, ahol környezetvédelmet tanulhatok, rangsorold őket a diákok száma alapján, a legkisebb létszámú főiskolával kezdve. Az olvasni képes, a tényeket kiszűrni tudó és az összefüggéseket meglátó kereső lesz alkalmas a feladat végrehajtására - és Mitchell szerint éppen ilyen keresőn dolgoznak.

Hírforrás: ttp://fn.netrix.hu/cikk.php?cid=72289&id=28
2003. december 23.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=webkereso_mesterseges_intelligenciaval-uj_konyvtaros-konkurens_a_lathataron
Régebbi hírforrás(ok): ttp://fn.netrix.hu/cikk.php?cid=72289&id=28
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról