Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Woke, cancel culture - jobb- és baloldali politikai eszköz 3. - Fenyegetett könyvtárosok

Korábbi rész: link .

A helyzet annyira eldurvult, hogy a Los Angeles Times ez év elején arról írt, több könyvtáros inkább elhagyta a pályát, mivel addigi békés munkájuk pár hónap alatt az amerikai kultúrharc frontvonalává vált, és sokan tőlük várták a "megoldást". A nyugat-michigani Patmos Libraryt 2022 végén be is kellett zárni egy rövid időre, mert aggódtak a személyzet biztonságáért: a felhergelt szülők az LMBTQ-tartalmú könyveket és a fiatal felnőtteknek szóló képregényeket akarták eltávolíttatni a kínálatból. A könyvtárosokat idegenek hívogatták fenyegetőzve, illetve plakátokat helyeztek el az arcképükkel, azt állítva róluk, hogy pedofilok.

Floridában pedig három szülő tett panaszt a gyermekeiket felzaklató pornográf képek miatt. Hope Carrasquilla, a Tallahassee Classical School igazgatója azzal verte ki a biztosítékot náluk, hogy Michelangelo firenzei Dávid-szobrát, valamint a vatikáni Sixtus-kápolnában látható Ádám teremtése című és Botticelli Vénusz születése című festményét mutatta be művészettörténet-órán. A panaszok után Carrasquillát kirúgták az iskolából a pereskedéstől való félelem miatt, s ezért azért, mert a szülők kezdeményezéseit nemcsak egyes jobb mozgalmak támogatják lelkesen, de Florida kormányzója, a republikánusok Donald Trump utáni nagy reménysége, Ron DeSantis is. DeSantis esélyes az elnökjelöltségre, ami miatt különösen félelmetes, hogy a politikailag támogatja azt, hogy Floridában a szülők előzetesen szavazhassanak minden olyan tananyagról, amely szerintük káros lehet a gyerekeikre.

A könyvbetiltósdi mögött három nagy szervezet áll: a Moms of Liberty, a Mama Bears Rising és valamivel ritkábban a Capitolium ostromában is oroszlánrészt vállaló szélsőjobb- oldali Proud Boys.
A Moms of Liberty nem is tagadja, hogy mik sértik a serdületlen ifjúságot, a weboldalukon közzétett videón vázolják fel a helyes irányt. A szülők - mondta egy nyilvános eseményen egy tagjuk - óvakodjanak az olyan kifejezésektől, mint a társadalmi igazságosság, sokszínűség, méltányosság, befogadás. Ezeket az eredendően jó dolgokat egy elfogult politikai program álcázására használják fel.
Iskoláink indoktrinációs táborokká válnak, és ez a gyűlölet, a megosztottság táptalaja." A szervezet erős aktivitásáról sokat elárul, hogy az egyesült államokbeli összes betiltás 58 százaléka az ő nevükhöz fűződik. Aligha túlzás kijelenteni, hogy egy agresszív kisebbség revolverezi a többséghez. Míg a vizsgált fél évben Texasban 438, Floridában 357, Missouriban 315 könyvbetiltási döntés született, addig a nagyon demokrata New Yorkban egy ilyen eset volt, ugyanúgy áll Kaliforniára is. (Megjegyzendő, hogy a legtöbb állam jelenleg kimaradt az ádáz kultúrharcból, és az alatt a fél év alatt egyetlen könyvet sem távolítottak el a könyvtáraikból.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról