Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Workshop-módszertan: digitális könyvtár felhasználóknak

A Luxemburgi Nemzeti Könyvtár link a digitális szolgáltatásainak használatát bemutatni szervezett egy gyakorlati workshopot a napokban. Könyvtári környezetben igen pozitív módon a felhasználói igényekből indultak ki.
Rövid többnyelvű (francia, angol) bevezető után következtek a témakörök:
1. Felhasználói felület beállítása
2. Felhasználói azonosító kezelése
3. Egyszerű keresés a katalógusfelületen
4. Szűrők használata
5. A találati lista kezelésének alapjai
6. A találati lista elemeinek mentése későbbi használatra, kedvencek beállítása, keresési feltétel illetve eredménylista mentése
7. Részletes keresés funkciói
8. Teljesszövegű adatbázisok használata.
Az egyes témakörökkel kapcsolatos alapismereteket 1-2 oldalas összefoglalókban osztották meg 4 nyelven (angol német, francia, luxemburgi).

A bevezetést egy rövid felhasználói igényfelmérés követte, ahol mindenki ismertette az igényeit és elvárásait a workshopot illetően, majd a saját tudásszintjének és igényeinek megfelelően merült el a kívánt témakörökben. Bármilyen kérdése volt, a workshopot vezető könyvtárosoktól kérhetett segítséget.

Nagyon tetszett ez a fajta szerkezet, hiszen mindenki önmaga számára a a legtöbbet tudta kihozni rendezvényből; nem nyomtak le a torkán olyan ismereteket, melyekre nincs szüksége, de nem is terhelték azzal, amit már úgyis tud, viszont személyre szabott segítséget az ismeretei bővítéséhez az összes résztvevő megkapta.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról