Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Wroclaw, IFLA: szakmai civil tájékoztatás rulez

Ritka, hogy könyvtárszakmai eseményről több kurrens tájékoztatási csatornán is tájékoztatnak a magyar. A most zajló IFLA világkongresszus egyelőre üdítő kivétel. Persze, még nem hivatalos csatornák szólnak, helyettük önkéntesek, szakmai civilek dolgoznak, így sokkal többet tanulhatunk, mint egy hivatalosan tömör egyesületi elnöki beszámolóból. Néhány kommunikácíós csatorna:
- Önkéntesként Wroclawban link (Tót Barbara)
Egyik bejegyzése a könyvtárosok érzékenyítéséről szól. Darren Saunders előadásáról - Az LGBTQ+ közösség tagjai mint különleges igényű felhasználók interszekciója és a könyvtárak kapcsolata - előadásról szólva: "az audizmus(!) ... technikailag a siketek lenézésével, stigmatizációjával, illetve a jelnyelv inferior mivoltának "elfogadásával" jár. A hallók által előállított információ elzárja a siketeket, ezért ők inkább a sajátjaik által terjesztett információkhoz húznak. ... Az előadó hangsúlyozta, hogy a könyvtárosok ÁLTALÁBAN produktívak és ÁLTALÁBAN nyitottak és elfogadóak, DE a tabuk és az előítéletek rájuk is ugyanúgy hatnak. Például hatalmas sokkfaktor lehet az, ha egy már őszülő idős meleg férfi a biztonságos szexről kezdi el kérdezni a könyvtárost (bár azt hiszem, hogy nem is muszáj melegnek lennie, a sokkhatás így is-úgy is meglenne). De megjelenhet még a tudatlanságtól való félelem is: ha valami nem megfelelőt, vagy nem a megfelelően közlünk, az veszélyes lehet a kérdezőre is." (A magam részéről külön kedvelem, hogy a szerző szétválasztja a hallottakat saját véleményétől - példát állítva a hiteles szakmai kommunikációnak. - MG)
- Németh Márton a Facebook. Könyvtárosok-csoportjában. Két komment tőle:
- A konfliktusokat nem megúsznia kell a könyvtárosnak, hanem konstruktívan kezelni. Erre dolgoztak ki eszközkészletet [szerb könyvtárosok posztere]. link
- Új projekt, mely idősek és fiatalok közti kommunikációs csapdákat fog vizsgálni, különös tekintettel az elöregedő társadalomra és a gyengülő szociális rendszerre. (...) ... a széles látókör a szűk szakmai munka keretei közül való kitekintés fontosságáról pl. a saját IFLA konferencia napirend kapcsán: Menj be olyan szekciókba is, ami nem a te szűk tevékenységedhez kapcsolódik mert új impulzusokat meríthetsz belőle. link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról