Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


WSDS -- webméretű kutatóeszközök, illetve az ezekkel nyújtott szolgáltatások

Megközelítőleg egy évtizede folyik a diskurzus az internetes keresők könyvtári környezetben történő alkalmazásáról. A Google és az Amazon cégekéhez hasonló keresőeszközök és felületek támogatói felbecsülhetetlennek tartják ezek kényelmi szolgáltatásait, amelyek sok forrásban történő egyidejű és egyszerű kutakodást tesznek lehetővé. Ez igen vonzóvá teszi őket a használók körében, ám kritikusabb könyvtárosok azt állítják, hogy a kifinomultabb könyvtári eszközökkel nem vethetők össze, és komolyabb kutatásoknál legfeljebb első lépcsőfokként szolgálhatnak.
Az internetes keresőeszközöknél lényegesen jobb eredményeket mutatnak a webméretű kutatóeszközök, illetve az ezekkel nyújtott szolgáltatások (web-scale discovery services = WSDS). A különböző platformokon létrehozott, általában egyesített indexállomány segítségével működő webméretű keresőeszközök azért válnak mind elismertebbé a könyvtári világban, mert segítségükkel a használók akár egyszerű kulcsszavas kereséssel a könyvtárban rendelkezésre álló összes (tehát saját, előfizetett és nyílt hozzáférésű) forrásban, egyidejűleg kereshetnek, és gazdag eredményhez juthatnak. (ref.: Fazokas E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról