Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Zárva az OPKM; a chat-referensz távmunkában, otthonról működik

Mert miért is kellene a chat-referenszhez a könyvtárban üldögélni, mikor a kurrens információ elektronikusan érhető el?
Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum távszolgáltatásai között eddig az e-mail és a telefon működött. A kijárások korlátozása miatt kialakult helyzetben 2020. március 18-án bővítettük szolgáltatásunkat a chatkönyvtárossal. A szolgáltatást jelenleg egy kolléga üzemelteti otthonából. Nagyobb igény esetén több munkatársat is be fognak vonni.
A kommunikációs csatornát a Skype és a Google Hangouts biztosítja, de ezek mellett az eddig is létező e-mail szolgáltatásukat aktívabban használják.
A chat elindítása 1 napot igényelt egy IKT-ban közepesen jártas kollégának (alkalmazás kiválasztása, telepítés, próbahívások; a tájékoztató link megírása).
Szinte minden kérdés megoldható online, gyakran a nyomtatottat helyettesítő forrással, de általában nem azon a szinten, mintha a nyomtatott források is rendelkezésre állnának. (Olyanra nem tudnak online válaszolni, hogy hányadik oldalról van az X idézet.) Indokolt esetben az OPKM épületében ügyeletes könyvtáros szkennel is, a tájékoztatást kiegészítendő - tájékoztatta a KIT-et Dömsödy Andrea, aki tapasztalatairól szívesen beszámol a chat-en illetve telefonon jelentkező könyvtáros kollégáknak is.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról