Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Zavaros jogszabály - figyelemterelés és megosztás céljára?

A törvény elfogadása óta sok pedagógus és iskolai könyvtáros érezheti szorult helyzetben magát. Hiszen a nem egyértelműen megfogalmazott új LMBTQ-ellenes szabály szerint jó eséllyel törvényt fognak sérteni, ha ugyanúgy tanítják például a történelmet vagy az irodalmat. Vagy ha nem szelektálják ki az iskolai könyvtárból azokat a műveket, amelyekben van homoszexuális szereplő, megjelenik ilyen érzelem vagy netán utalnak rá.

Praktikus problémák sokasága... A törvény nem segíti a jogszabályt betartani vágyó pedagógusokat abban, hogy mit és hogyan kell értelmezni ezután. Például Akhilleusz és Patroklosz vagy Kölcsey Ferenc és Szemere Pál kapcsolatát különösen szentimentális férfibarátságnak kell értékelni vagy nem szabad róla beszélni? Teljesen ki kell-e venni Szapphót az érettségire elvárt tananyagból? Hozzáférhet-e kiskorú az iskolai könyvtárban a Harry Potter sorozathoz, egy Oscar Wilde-kötethez vagy mondjuk egy külföldi diákenciklopédiához? El szabad-e árulni, hogy honnan van a jácint vagy a ciprus szavunk? A történelem vagy a biológia oktatása mennyiben kell, hogy változzon? Korábban több szervezet, az RTL Klub, a Music Hungary Szövetség a WarnerMedia vagy az HBO is tiltakozott a törvény ellen azért is, mert ezáltal a magyar és az egyetemes kultúra jelentős részét el kellene tüntetni Magyarországon a kiskorúak elől.
Asbóth Márton szerint a felmerülő bizonytalanságok és ellentmondások fényében reális eshetőség, hogy "egyszerűen csak ne tartsák be" ezt a törvényt az emberek. Szerinte különösen igaz ez, ha a pedagógusok, könyvtárosok úgy gondolják, nem válik a gyermekek javára, ha nem tájékozódhatnak a világ ezen részéről.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról