Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Zenei elektronikus könyvtárak: a klasszikus zeneszerzők munkássága új nézőpontból

Az utóbbi években egyre több kulturális intézmény digitalizálja állományát, a zenei dokumentumok archívumai sem különböznek a többitől. A digitalizálás egyik előnye, hogy segíti a kutatókat az eredeti kéziratok alapos tanulmányozásában, a nagy felbontású képeken jól láthatók a partitúrák, a kézzel írt apró bejegyzések. A legtöbb elektronikus zenei gyűjtemény levéltárak, múzeumok, könyvtárak, egy-egy zeneszerző alkotásait kutató és terjesztő központok tudományos tevékenységének eredménye.
Néhány nagyobb zenei e-könyvtár:
- Bach digital portál (link a Berlini Állami Könyvtár, a drezdai Szászországi Tartományi, Állami és Egyetemi Könyvtár, a lipcsei Bach-archívum és a Lipcsei Egyetem közös projektje. Az egységes (a forrásokat virtuálisan összekötő) digitális könyvtár 770 kéziratmásolatot és az autográfok 90%-át tartalmazza. Az adatbázisban 7200 dokumentum, a szerző és fiai műveinek katalógusai találhatók; valamennyi pdf formátumban letölthető. A széles körű keresési lehetőségek elérhetők mind a képzett zenészek, mind a nagyközönség számára.
- Digitale Mozart-Edition (DME) projekt 2001-ben indult a salzburgi Mozart Intézet és a Mozarteum, valamint a Packard Humanities Institute (USA) együttműködésében. Honlapja (dme.mozarteum.at) a zeneszerző műveinek legújabb, összes művét részletesen feldolgozó kiadása (Neue Mozart Ausgabe, Bärenreiter kiadó) alapján épült. (Zenei elektronikus könyvtárak: a klasszikus zeneszerzők munkássága új nézőpontból; ref.: Viszocsekné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról