Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Zöld könyvtár-díj Kiskunfélegyházán is - de mire is kapták?

A Zöld Könyvtár Díj pályázatot negyedik alkalommal hirdette meg a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (IFLA) Környezetvédelmi, Fenntarthatósági és Könyvtárak Speciális Érdeklődésű Csoportja (ENSULIB).
A felhívásra 34 pályázat érkezett be a világ különböző pontjairól. A 2019. év nyertes könyvtára a kolumbiai Cali városának könyvtára lett. Az értékelésben öt kiemelt díjazott könyvtárat emeltek ki és közülük az első a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár link .
A múlt évben a Tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár végzett a nyertest követő öt kiemelt között. Az újabb elismerés kapcsán a Magyar Könyvtárosok Egyesületének közleménye szerint nyugodtan mondhatjuk: világszenzáció, hogy két egymást követő évben is sikerült a magyar könyvtáraknak ilyen kiemelkedő eredményt elérni.
A zsűri értékelésében a következő szerepel a kiskunfélegyházi könyvtár Zöld könyvtár műemléki környezetben című pályázatról:
"Ez a kezdeményezés sok különböző területet ölel át és a könyvtár jelentős munkát végez a közösségükhöz és az erőforrásaikhoz mérten. A könyvtár számos projektet rendezett építészeti kezdeményezésektől a könyvtárosok foglalkoztatásáig, miközben több tevékenységet valósított meg a helyi érdekelt szervezetekkel is..." A pályázat elkészítését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete is segítette. (Szemlélek)
- Hogy a kiskunfélegyházi könyvtárra pontosan miért érdemes odafigyelni, egyelőre nem tudjuk; a könyvtár oldalán sem találunk erre vonatkozó tartalmat a szűken értelmezett beszámolón kívül: link . Az IFLA vonatkozó oldaláról tájékozódva sem jutunk sokkal előbbre: link azt írja: A kezdeményezés számos területre kiterjedt. A könyvtár jelentős munkát végez a közösségüknek és erőforrásaiknak megfelelő szinten. Számos projektet telepített az építészeti kezdeményezésekből a könyvtárosok részvételéig, és számos tevékenységet kínál az érdekeltek számára. A könyvtárat úgy alakították át, hogy jobban megfeleljen a környezetvédelmi előírásoknak. A könyvtárosok, érdekeltek és a felhasználók számára különféle projekteket kínálnak. A könyvtár létrehozott egy öko-munkacsoportot a jövőbeli munkák tervezéséhez és koordinálásához. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Dobogós lett a József Attila Megyei Könyvtár környezettudatosságban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról