Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Zöldebb az élet e-könyvekkel? -- Transindex-körkérdés

A digitális váltásnak egyaránt vannak előnyei és hátrányai.
Erdélyben tavaly jelent meg az első és eddig egyetlen, eladásra készült romániai magyar e-könyv: Kelemen Attila Ármin Így működik Markó Béla című kötete. A kiadó menedzsere, Irén Arsene: 'A kiadók alkalmazkodnak az igényekhez. Azonban amíg Romániában az évente egy főre jutó könyvekre szánt kiadások a legalacsonyabbak Európában (3-4 euró), nem igazán releváns az e-könyv-piac kérdése.
Szabó Károly, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója: ...bármely internet-hozzáférést biztosító könyvtár egyben e-book szolgáltató is, tetszik, nem tetszik. A kérdés nagyon összetett. Megoldatlan a szerzői jogdíj kérdése, ami egy nyomtatott könyv esetében megoldott. ... A könyvtárakra levetítve az e-könyv tárolásához nem kell különösebben nagy erőfeszítés. A porosodó polcok helyett egy számítógép, tárhely és valamiféle rendszerezés. Az egyik nagy előnye pontosan a kutatók, diákok esetében a gyors hozzáférés, mert hálózaton pillanatok alatt elérhető bárhonnan a nagyvilágból. Nem rongálódik, nem foglal helyet, nem korlátozott a példányszám.
Péter Szabolcs, nyomdamérnök, EDS Románia: Ma már a nyomtatásban használt papír 98%-a újrahasznosított, tehát az alapanyag szempontjából meglehetősen környezetbarát. A papír gyártása során a használt vegyszereket semlegesítik, és jelentős részben savmentes rostképzési technikával dolgoznak -- gazdaságossági és környezetvédelmi okokból egyaránt. Ezzel ellentétben az e-könyv-olvasók elektronikai hulladékának komoly ökológiai lábnyoma van, főként a ritka nehézfémek miatt, amit szinte csak olyan országokban bányásznak, ahol nem létezik környezetvédelmi politika, sajnos, ilyen Románia is. A nyomtatott könyv előállítása energiaigényesebb rövid távon, de utána nem fogyaszt energiát, míg az e-könyv igen. Másrészt a könyv legnagyobb előnye továbbra is az, hogy az ott tárolt információ hosszú időn keresztül többé-kevésbé változatlanul megőrződik, és gyakorlatilag az időjáráson kívül semmi másra nem érzékeny -- tehát egy betonépületben simán kibír egy atomháborút is, mialatt az elektronika tönkremegy. (via ReMeK-e-Hírlevél)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról