Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Krónikus helyzetbe nem hozás - Zsigó Jenő: Vezetőszáron (könyv)

A könyvborítón Zsigó Jenő szeméből néma szemrehányás árad. De a vele tavaly készült életinterjúban - amelyet a kérdező Neményi Mária 16 fejezetes monológgá szerkesztett - megállíthatatlanul és fájón ömlik szájából a szó. Az önvizsgálatra is késztető, kényszerítő kérlelhetetlen vádirat. A 71 esztendejét szociológusként, népművelőként, zenészként, az Ando Drom együttes vezetőjeként és legfőképp a magyarországi cigányság szószólójaként le­élő Zsigó brutális nyerseséggel beszél népe zaklatott múltjáról, jelene elviselhetetlen helyzetéről, jövőbeli magyarországi lehetőségeiről, pontosabban kilátástalanságáról.

Legfőbb mondandója az, hogy a rendszerek változnak, az egymást váltó hatalomgyakorlók cigánypolitikája viszont változatlan: a magyar lakosság többségének elő­ítéletességét kiszolgálva céltudatosan tartja fenn a romák esélytelenségét. Diagnózisát, prófétai pesszimizmusát a valóság sajnos, nemigen cáfolja, legfeljebb "csak" árnyalja.

Józan ésszel felfoghatatlan, hogy miközben a leszakadás folyamatos és rohamos, a romák kiugróan magas munkanélküliségi rátáját közmunkával takarják el, miközben mind gyakoribb az iskolai szegregáció, a hazai cigányságnak változatlanul nincs politikai képviselete, érdekérvényesítő szervezete. Helyette - Zsigó maró szavaival - "párthű lakájok", "cigánykápók" bólogatnak "apró" pénzekért. Mindezt az évtizedeken át tevékeny roma aktivista testközelből, a saját bőrén is megtapasztalta, szót is emelt ellene. Meg is kapta miatta néhány küzdőtársával, Bari Károly költővel, a szintén "sok műfajú" Daróczi Ágnes kisebbségkutatóval egyetemben az összeférhetetlen, a radikális jelzőt. És ezen az alapon hatalmi praktikákkal szisztematikusan felszámolták mindazt, amit évtizedeken át civil kurázsival teremtett, köztük az egyik fő művet, a Tavaszmező utcai, a mostoha körülmények ellenére is igen kiválóan működő cigány kulturális központot. Talán lesz olvasó, akiben e megrázó számvetés lelkiismeret-furdalást kelt, ám fájó, hogy azok lesznek többen, akik Zsigó "összeférhetetlensége" bizonyítékaként hivatkoznak majd e mindenképp megkerülhetetlen kötetre.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról