Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Zuckerberg úr, ne törölje már a honlapunk linkjét a Facebookról - üzente az OSZK

Valamilyen okból kifolyólag a Facebook elkezdte letörölni az Országos Széchényi könyvtár oldaláról a hivatalos honlapjukra mutató linkeket - derült ki az OSZK posztjából.

Az intézmény elmondása szerint a Meta szeptember 3-ra virradóra kiberbiztonsági okokra hivatkozva az összes honlapjukra mutató linket kitörölte a OSZK és több ezer másik felhasználó posztjaiból. Az OSZK szerint azóta leírni is tilos a közösségi oldalon, hogy "oszk.hu", mert a honlapjukra hivatkozni próbáló felhasználókat törléssel fenyegetik. A könyvtár ezért nyilvános posztban üzent "Zuckerberg úrnak".

"Tiltakozunk az írott nemzeti kultúra megőrzését végző intézményünk, olvasóink és követőink üzeneteinek cenzúrázása, fenyegetése ellen; kérjük az OSZK feketelistázásának mielőbbi megszüntetését, a törlések felfüggesztését és a megcsonkított posztok visszaállítását!" - írják angol nyelvű posztjukban, aminek hozzászólásai közt az üzenet magyar fordítását is leírták.
Az OSZK posztját kiszúró Magyar Nemzet link szerint a Facebook nem adott még hivatalos választ "a rendkívüli támadásra", de mivel más, a Facebook tilalmaival nem ütköző tartalmakat is megmagyarázhatatlanul és természetesen magyarázat nélkül törölt a Meta, ezért gyanús, hogy technikai hibáról van szó.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról