Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/6., febr. 8.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Zseniális könyvtárosok -- rádióriport
Csak hányódik a magyar könyvtárügy -- ebek harmincadja?
A könyvtárak ezredéves monopóliuma elillanni látszik -- 20 éves késésben
Több mint kétezer fotót tesz közkinccsé a Völgységi Múzeum
Jogosak-e a nagy kiadók díjai -- pl. az Elsevier-é?
A könyvtárak térvesztését a minőség impotens bálványozása is okozza?
Hová tűnt a bérkompenzáció? Sírnak-rínak a közszolgák
Miért lesznek az e-könyvek sokkal fontosabbak, mint gondolnád? (olvasóink szavazata)
Kiterjesztett közösségi terek és funkciók a könyvtárban -- rádióstúdiótól a meseteremig
Felhasználóbarát-e a könyvtár? -- szempontok, hogy az legyen - 1.
Távmunka-program -- mint egy könyvtár számítógépes terme
Az RTL Klub javítja nyelvi képességeket -- eredeti nyelveken is sugároz februártól
Ajándék a leghűségesebb olvasóknak Gyergyószentmiklóson
Az egyetemi könyvtáros megválaszolja ez élet kérdését és minden hasonlót (olvasóink szavazata)
Rajzregény: e-könyves műfaj
Éjt nappá téve olvastak Marosvásárhelyért

Analógiák

2.0, minőségirányítás és eredményesség -- a feliratozásban

Praktikus

Készítsünk csengőhangot Youtube videók hangjából, egyszerűen
Így tölthet fel a legegyszerűbben képeket a Facebookra! (videó)
Idővonal: így működik az új Facebook
Timeline Movie Maker -- Instant Facebook videó az online életünkről

Kisszínes

Lecsapott a NAV -- vége az ingyen filmletöltéseknek?
A félhomályban olvasás rontja a látást -- nem igaz!
Már Magyarországra is rendelhető a Kindle Touch
Ezért változnak a Google adatvédelmi irányelvei

Kiemelt Katalist-hír

Könyvtárosképzők számbavétele -- 11 BA, 6 MA kurzus

Információforrások

Megint magyarra fordítják a költségvetést
Adatbázis a helyi élelmiszertermékekről -- glokalizáció
Áruházi akciós újságokat gyűjtenek online
Közszolgálati videóarchívum indult
Ingyenesen a világhálón Lomax amerikai folklórgyűjteménye
Virtuálisan körbejárhatjuk a Stonehenge-t


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Zseniális könyvtárosok -- rádióriportFEL

Könyvtár, ahol nem kötelező az olvasás. A Vendég a háznál csütörtöki adásban szó volt Zsuzsa néniről és Margó néniről, valamint a hozzájuk hasonló zseniális könyvtárosokról, akikhez betérhet az unatkozó iskolás, akikkel elbeszélgethet egy kismama, és akik nem a könyveket, hanem a könyvek által a világot és a tudás örömét mutatják meg a gyerekeknek.
A riport meghallgatható a Magyar Rádió hangtárában:
link


Csak hányódik a magyar könyvtárügy -- ebek harmincadja?FEL

A múlt héten a KIT kérdése volt a portálon: Ön szerint van-e szakmai irányítása a magyar könyvtáraknak? A válaszok megoszlása:
10 - Igen, van (15%)
15 - Szakmai perspektívák helyett lobbiérdekek irányítanak (23%)
16 - A kormányzati irányelvek ütemében idomulunk (23%)
27 - Nincsen, inkább lassan süllyedünk (39%)
A válaszadók tehát nem bíznak a könyvtárügy jövőjében, a hangulat meglehetősen depressziós. Kb. 15%-nyi kisebbség gondolja, hogy a könyvtárügy prominensei a hajóhídon vannak, ám ennél többen, hogy ezek az emberek leginkább saját gesztenyéjüket kapargatják. (MG)


A könyvtárak ezredéves monopóliuma elillanni látszik -- 20 éves késésbenFEL

Az ezredéves monopólium egy-két évtized alatt elillanni látszik, a könyvtárak elvesztették ezt a kivételezett helyzetet, s most a többi szereplő közt harcolhatnak olvasóikért. A harc nemcsak sokszor szembefordítja egymással az eddigi békés partnereket, hanem új ragadozók is megjelennek, eddig ismeretlenek, mint például a Google és társai, akik nem is számolnak túlzottan a könyvtárakkal. ...
A könyvtári szakma tehát csak most jön rá, hogy milyen gyorsasággal és milyen hátrányos versenyhelyzetbe került, s hogy majdnem 20 éves késésben van. Persze azt is látni kell, hogy a mindenkori helyzet igen törékeny, hiszen a hálózat bizonyos paraméterei változhatnak, s ez felboríthat mindent, a háttérben meghúzódó tőkemozgások sokszor kiszámíthatatlanok. (Sennyey P.--Kokas K.)


Több mint kétezer fotót tesz közkinccsé a Völgységi MúzeumFEL

Több mint kétezer, már digitalizált fotót tesz közkinccsé a bonyhádi Völgységi Múzeum, a bukovinai székelyeket és a helyi németséget bemutató gyűjtemény darabjait a múzeum honlapján publikálják.
Az intézmény a Nemzeti Kulturális Alap 850 ezer forintos támogatásával június 30-ig végzi el a fotóanyag rendszerezését és a múzeumi honlap fejlesztését -- mondta az MTI-nek Szőts Zoltán, a múzeum igazgatója.


Jogosak-e a nagy kiadók díjai -- pl. az Elsevier-é?FEL

A tudomány világa alapesetben nem a forradalmi megmozdulásokról híres, most azonban mégis egy olyan nemzetközi kezdeményezés formálódik a máskor békés szektorban, amely már-már a 'kalózpárti' civil akciókra emlékeztet.
A tiltakozók nehezményezik, hogy a kiadók visszaélnek a kutatók publikációs kényszerével, az elektronikus folyóiratokat bonthatatlan kiadói csomagokban kínálják, és hogy a szabad hozzáférés ellen lobbiznak. (NOL)
Az Elsevier közleménye rámutat arra, hogy a kiadó egyszerre többféle üzleti modellben kínálja termékeit, pl. a szerző fizet / a vásárló fizet / kombinált modell. Az árakat a szolgáltatáshoz adott ráfordítás és érték alapján állapítják meg a kínálatban szereplő évi 1,5 millió cikk esetén. Mint írják, a szolgáltatást megfizetni nem képes országok a szolgáltatást a 'green open access' modellben kapják. A közlemény kifogásolja a Kongresszus elé terjesztett Research Works Act törvénytervezetet, mely a publikációs folyamatot államilag kívánja szabályozni, mindazonáltal felajánlja együttműködését minden érdekelt féllel. (ref.: MG)


A könyvtárak térvesztését a minőség impotens bálványozása is okozza?FEL

Tagadhatatlan, hogy a hálózat fantasztikus távlatokat nyitott meg az emberiség előtt, és látjuk, hogy akik elég korán ébredtek, képesek voltak paradigmát váltani és kockázatot bevállalni, és beletörődni abba, hogy talán az 'elég jó' is elegendő lehet a 'tökéletes' helyett, azok sikert sikerre halmoztak. Az Amazon, a Wikipédia, a Youtube, a Facebook, és még sok tucat társuk, máris nagyságrendekkel nagyobb felhasználói kört építettek ki, mint amilyet az egész könyvtári hálózat évszázadok alatt tudott. (Sennyey P.--Kokas K.)


Hová tűnt a bérkompenzáció? Sírnak-rínak a közszolgákFEL

A közszféra számos területén késik az alacsony jövedelműek bérkompenzációja. Pedagógusok, könyvtárosok, egészségügyi és szociális munkavállalók kaptak a januári keresetek átutalása eredményeként több ezer, esetenként tízezer forintot is meghaladó összeggel kevesebbet kézhez, mint amennyire számítottak -- közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF).


Miért lesznek az e-könyvek sokkal fontosabbak, mint gondolnád? (olvasóink szavazata)FEL

Az e-könyvek piaca gyorsabban nő. mint gondolnánk. Trey Ratcliff, a népszerű amerikai fotós leírja az offline és az online könyvkiadással kapcsolatos tapasztalatait. Mindkét üzleti modellben sikert könyvelhetett el magának, de az e-könyv piacán sokkal nagyobbat. Néhány érdekes megjegyzése:
- az előrejelzések a hagyományos könyvpiac egységnyi veszteségével szemben az e-könyv-piac egységnyi nyereségét állítják, ami azonban a valóságban a 2-szereshez közelít
- az emberek szívesen halmozzák fel az e-könyveket, melyet nagyban megkönnyít a kényelmes letöltés és tárolás
- a legtöbb ember az 50 oldal körüli e-könyveket kedveli, és a szerzők jó eséllyel el is tudják mondani ekkora terjedelemben mondanivalójukat. A nyomtatott könyvek sokkal redundásabbak.
A szerző továbbá rámutat arra, hogy az online közösségi kampányok sokkal eredményesebbek, mint az offline világéi. (ref.: MG)
-- Megjegyzendő, hogy a népszerű szerző a hosszú farok csúcsáról szemléli a kiadói világot. A modell azonban a kisebb közönséget vonzó elnyúló szakaszban máshogy nézhet ki. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): A hosszú farok szabályai -- nyerő lehet(ne) a könyvtár link

Kiterjesztett közösségi terek és funkciók a könyvtárban -- rádióstúdiótól a meseteremigFEL

A közösségi tér ma az egyik vezető könyvtári trend: a könyvtár hagyományos funkcióin túlra kiterjeszti tevékenységét -- másokkal együttműködve. A törekvés nem új, korábban mutattunk be képes példákat pl. könyvtári konferenciatermekről. Mostani képeink a link oldalon:
1. Koncerttetem a holland Almere nívódíjas könyvtárában (izgalmas építészeti megoldás: a terem alatt és fölött egyaránt olvasóterem található)
2. Rádióstúdió az Amszterdami Közkönyvtárban (a háttérben zongorával)
3-4. Szeminárium-terem, Amszterdami Közkönyvtár
5. Előadóterem a Nyugat-Magyarországi Egyetem SEK-könyvtárában
6. Kézműves-foglalkoztatóterem gyerekek számára, Amszterdami Közkönyvtár
7. Meseterem nagy mesélőfotellel, Amszterdami Közkönyvtár
8. 'Konzultációs olvasóterem', Veszprémi Egyetem Könyvtára; egyben gépterem és tréningterem.


Felhasználóbarát-e a könyvtár? -- szempontok, hogy az legyen - 1.FEL

A közönségben gondolkodni elvben az első lépés, hogy minden könyvtári tevékenységet a látogatók érdekére irányítsunk. Olyan könyvtári stratégiai műveletről van szó, mely döntést kíván, írásban rögzítendő, és terjeszteni kell.
Második lépés: a könyvtár személyzete aktív részese legyen a változásnak, titkárnőtől a raktárosig, a könyvtárvezetőtől a webmesterig -- melynek kialakításába is legyenek bevonva a motiváció értelmében. Pl.: telefonos válasz egy felhasználónak, megfelelő módon fogadni a látogatókat és figyelmesen meghallgatni a kérdésüket, vagy egy kérdésre azon túlmenően válaszolni, mint amit a felhasználó kérdezett, ami különösen pozitív reakciót válthat ki, -- így járnak jelenleg el az amszterdami Nemzeti könyvtárban, és a berni Kornhaus Könyvtárban. Az akciót 'walking reference'-nek hívják. Célja, hogy anélkül, hogy a terhére lennének a felhasználónak, kiegészítő információkat nyújtson.
A munkatársakra épülő marketing nagyon sok figyelmet és talán továbbképzést is igényel: látogatók fogadása, viselkedési normák elsajátítása, továbbképzés az információkeresésben. Az imázs nagyban függ a munkatársaktól és használókhoz való viszonyától.
(F.: Bibliothéque: les nouveaux usages / Jean Philippe Accart. In: Guide pratique Archimag février 2011 p.18-19). Gyakorlati tanácsok a könyvtár számára: az új használat (ref.: Grebot Á.)


Távmunka-program -- mint egy könyvtár számítógépes termeFEL

-- Hallottatok-e a Távmunkaház-programról? Mindketten Pest környékén éltek, bejárnátok-e egy ilyen munkahelyre, ha közel lenne az otthonotokhoz?
Korma Barabás, egy informatikai vállalkozás alkalmazottja: -- Úgy tudom elképzelni, mint egy könyvtár számítógépes termét, ahol biztosítanak minden technikai feltételt (számítógép, headset, webkamera, internet) és a személyes kontrollt, vagyis a munkáltató biztos lehet benne, hogy a dolgozók távolról is csak a munkával foglalkoznak. Gondolom egy erre szakosodott munkaerő-közvetítő szervez ide embereket, vagy egyezik meg cégekkel, így a munkavállaló mégis valami személyes felügyelet alatt van, de nem kell a céghez beutaznia. Érdekes lehet, hogy itt is kialakul egy közösség, csak a 'munkatárs' mellettem egy teljesen más cégnek végez más jellegű munkát. Ha a munkáltató ezt megkövetelné és a távmunka-házba eljutás ideje nem összemérhető a céghez bejutással (pl. 15-20 perc lenne a 80 perc helyett), akkor kipróbálnám.


Az RTL Klub javítja nyelvi képességeket -- eredeti nyelveken is sugároz februártól FEL

Az RTL Klub nézői február 1-től minden nap 19 és 23 óra között a nem magyar nyelven készült műsorok zömét már eredeti nyelven, felirattal is nézhetik.


Ajándék a leghűségesebb olvasóknak GyergyószentmiklósonFEL

Duplájára nőtt az elmúlt két évben az olvasótábor és a könyvállomány a gyergyószentmiklósi könyvtárban -- számolt be Kisné Portik Irén intézményigazgató annak kapcsán, hogy a Magyar Kultúra Napja tiszteletére tartott rendezvénysorozat részeként megajándékozták a leghűségesebb olvasókat, a könyvtári rendezvények létrejöttének segítőit és népszerűsítőit.
A könyvek iránti hűségéért 72 gyerek és 56 felnőtt kapott ajándékot -- a rendszeres könyvtárlátogatók között a legfiatalabb és legidősebb között közel 80 éves korkülönbség van.
Különdíjban részesültek azok a gyerekek, akik 'kinőtt' könyveiket adományozták az intézménynek, hogy kisebb társaik használhassák azokat, illetve az a kislány is, aki két saját kötetét ajándékozta a könyvtárnak. A rendezvények szervezésének segítői mellett elismerésben részesítették Balázs József alfalvi festőművészt, a Rajzvár-rendezvények ingyenes bíráját, az Ipartestület Férfikarát rendszeres fellépéseiért, valamint Varga Béla mesterembert, aki az emeleti termek villanyhálózatának kijavítását vállalta fel. 2012. január 23-án hat osztályközösség vehette át jutalmát azért, hogy teljes létszámmal beiratkoztak és rendszeresen látogatják a városi könyvtárat. Az ajándéktárgyakat, könyveket és Himnusz-kártyákat a polgármesteri hivatal, a 16 Patak Egyesület és a Megyei Kulturális és Művészeti Központ adományozta, a Lorántffy Zsuzsanna Nőegylet csokoládéval pótolta ki a gyerekek ajándékát, az alkalomra szervezett kínálkodáshoz három pékség adott termékeiből.


Az egyetemi könyvtáros megválaszolja ez élet kérdését és minden hasonlót (olvasóink szavazata)FEL

Donna Wrublewski, a Floridai Egyetem könyvtára munkatársának fontos tájékoztatási eszköze a Galaxis útikalauz stopposoknak c. könyv. Ezért olyan kérdésekre is választ tud adni, hogy mi az élet értelme. A válasz: 42. Donna korábban kutató volt egy kommunikációs tanácsadó vállalatnál. Könyvtárra azért váltott, mert érdekelte az irodalomban való navigáció illetve az oktatás. Úgy látja, hogy az útikalauz a maga stílusával és analógiáival segít a hallgatóknak, hogy megoldják problémáikat. (ref.: MG)


Rajzregény: e-könyves műfajFEL

A határterületi irodalmi műfajoknak nem sok esélyük van a kiadásra. Ilyen a képvers, a szöveg-kollázs, vers-és fotó montázsok, programozott költemények. Sok más példa is van. Az e-publikálás oldja ezeket a problematikusságokat is. Sok munkával, odafigyeléssel, némi technikai trükközéssel ezek a nehezen megjeleníthető művek is közönség elé kerülhetnek. Ez történt most Z. Kovács József grafikus rajz-regényével is. Címe Brigádnapló 52?-56?


Éjt nappá téve olvastak MarosvásárhelyértFEL

Marosvásárhelyen idén először a Magyar Kultúra Napját 24 órás felolvasó maratonnal ünnepelték meg, ahol kizárólag marosvásárhelyi szerzőktől lehetett felolvasni. Ezért is kapta a rendezvény azt a szlogent, hogy Olvass fel Marosvásárhelyért! (via ReMeK-e-Hírlevél)
Analógiák

2.0, minőségirányítás és eredményesség -- a feliratozásbanFEL

Míg a magyar csatornákon hónapokat vagy akár éveket kell várni egy-egy amerikai sorozat bemutatására, az internetről szinte a tengerentúli sugárzással egy időben letölthetők a legfrissebb szériák. Megértésükhöz kiemelkedő angol nyelvtudásra sincs szükség, hiszen többnyire hobbiból megcsinált, nem hivatalos magyar felirat is készül mindegyikhez. Az egyik lelkes, fiatal 'önkéntest', a 'Szigony' nicknéven fordító Szigeti Patrikot kérdeztük a fordítás kulisszatitkairól és a motivációról.
hvg.hu: Hogy jöttél rá, hogyan kell ezt profibb módon csinálni?
Sz. P.: Az első három A mentalista-fordításom után jelentkezett egy egyetemista srác: ő segített, mit hogyan kellene csinálni. Van egy kialakult, 20-30 fős társaság, amely figyeli a beérkezett fordításokat, a minőségüket. Ha úgy látják, valakivel érdemes foglalkozni, felveszik vele a kapcsolatot és tanácsokat adnak neki.
hvg.hu: Minek alapján döntöd el, hogy melyik sorozatot fordítod le? A népszerűsége alapján, vagy az is befolyásol, hogy neked mennyire tetszik az adott széria?
Sz. P.: A sorozat alapján. Fordítottam már olyat is, amit alig nézett valaki. De nekem tetszett, és reméltem, ha lefordítom, többen megnézik: ha azt látják, hogy 'fordította: Szigony', akkor felkelti az érdeklődésüket. A fordító neve garanciát jelent a felirat minőségére, de sok esetben a sorozat minőségére is.
Praktikus

Készítsünk csengőhangot Youtube videók hangjából, egyszerűenFEL

Ha találtunk egy remek zenés (vagy poénos) videót a Youtube-on, és szeretnénk annak a hangját csengőhangként felhasználni a mobilunkon, a link oldalon néhány kattintással megoldhatjuk a konvertálást. Csak adjuk meg a videó Youtube linkjét, s rövid várakozás után (amíg a videót átveszi az oldal) kijelölhetjük, hogy a kérdéses anyagnak mely részletéből szeretnénk csengőhangot eszkábálni. Ha kiválasztottuk a megfelelő részt, már csak a formátumot kell megadnunk (mp3, aac, m4r, mp4, ogg, wma) és máris készülhet a csengőhang, amelyhez pár másodperccel később megkapjuk a letöltési linket. Egyszerű és gyors megoldás. Érdemes használni!


Így tölthet fel a legegyszerűbben képeket a Facebookra! (videó)FEL

A kissé bonyolult nevű Easy Facebook Photo Uploader for Facebook program (ingyenesem letölthető innen -- link ) a végletekig leegyszerűsíti a képfeltöltést. A segítségével ugyanis könnyen átméretezhetjük képeinket, és egyszerűbben tölthetjük fel azokat, mintha az erre szakosodott Facebook-alkalmazással tennénk ugyanezt.
A program egyébként arra is használható, hogy új albumokat hozzunk létre a közösségi oldalon, mégpedig anélkül, hogy ehhez ne kellene lépnünk a Facebookra.


Idővonal: így működik az új FacebookFEL

A közösségi oldalon a napokban lecserélik a régi profilokat az új timeline-ra, azaz az idővonalra. Megmutatjuk lépésről lépésre, mit kell beállítania, hogy az adatai biztonságban maradjanak, és csak az illetékesek lássák, ami rájuk tartozik.


Timeline Movie Maker -- Instant Facebook videó az online életünkrőlFEL

Egy új Facebook alkalmazás segítségével bárki másodpercek alatt készíthet egy videót azokat a tartalmakat felhasználva, amiket az elmúlt években megosztott a közösségi oldalon.
Ehhez két dolog szükséges csupán: az egyik, hogy már Timeline formában használjuk profilunkat, a másik pedig, hogy hozzáférést biztosítsunk az app-nak az azon megosztott tartalmakhoz.
A Timeline Movie Maker-ben [ link ] ezután személyre szabhatjuk a kisfilm alatt hallható zenét, de csak azok hangulata alapján. Valamint kicserélhetjük fényképeinket és videóinkat a filmben, ha valamit nem szeretnénk látni benne. Az elkészült filmeket megoszthatjuk a Facebookon és az adott posztra mutató linket pedig a közösségi oldalon kívül is, amennyiben a Publikus megosztási funkciót választjuk a jóváhagyásnál.
Kisszínes

Lecsapott a NAV -- vége az ingyen filmletöltéseknek?FEL

Tavaly 11 ilyen esetben végzett felderítést és nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az elkövetési érték pedig 2,5 milliárd forint volt. Jelentősen csökkent a magyar szinkronnal illegálisan forgalomba kerülő premier filmek száma. -- Az összesen 3,5 milliárd forint elkövetési érték nagyobb részét 2011-ben nem is az ilyen típusú bűncselekmények tették ki, hanem az internetes kalózkodás különböző területein elkövetett visszaélések. Tavaly 11 ilyen esetben végzett felderítést és nyomozást a NAV, az elkövetési érték pedig 2,5 milliárd forint volt. Vagyis ezeknek átlagosan több mint 225 millió forint az elkövetési értéke, míg a többi ügynek kevesebb mint 200 ezer forint.


A félhomályban olvasás rontja a látást -- nem igaz!FEL

A kutatók nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy a félhomályban olvasás maradandó látáskárosodást okozna. Az igaz, hogy megterheli a szemet, és átmenetileg csökkenti a látásélességet, ez azonban pihenés után elmúlik.


Már Magyarországra is rendelhető a Kindle TouchFEL

Eddig csak a hagyományos Kindle olvasót szállította Magyarországra az Amazon, a legújabb hírlevelében arról értesítenek, hogy most már az Egyesült Államokon kívülre is szállítják a Touchot.
Az Amazon szeptember végén mutatott be három új e-könyv-olvasót, az érintőkijelzős változat a Touch. Ehhez az olvasóhoz új szolgáltatás is bemutattak, a könyvhöz tartozó Wikipedia-bejegyzéseket automatikusan letölti, így megnézhetjük, ki a könyvben szereplő történelmi személy és mit csinált.


Ezért változnak a Google adatvédelmi irányelveiFEL

A Google képes lesz emlékeztetőt küldeni, ha egy felhasználója a tartózkodási helye alapján nagy eséllyel elkésik egy a naptárjában megadott találkozóról az aznapi forgalmi viszonyokat figyelembe véve -- ezt kapják például a felhasználók az új adatvédelmi irányelvekkel. És azt is, hogy a Google a különböző platformokon megadott adatokat (egészség, a politikai vélemény, pénzügyek) is rendszerezi és használja. Minél pontosabb a felhasználó profilja, annál pontosabban lehet reklámokat személyre szabni -- ami jelentősen növeli a Google bevételeit.
Kiemelt Katalist-hír

Könyvtárosképzők számbavétele -- 11 BA, 6 MA kurzusFEL

Összesen 11 helyen folyik a szakunkon alapképzés (BA), s ebből 6 helyen mesterképzés is (MA).
Az alapképzésben a legtipikusabb az, hogy nappalin és levelezőn is lehetséges államilag támogatott formában és önköltséggel tanulni (a kódolásnál megtartották a még megszokottabb költségtérítéses kezdőbetűjét a rövidítésnél) nappalin és levelezőn is (ANA, ANK, ALA, ALK), 6 intézmény van, amely pontosan ezt hirdeti meg (Debreceni Egyetem, DE-IK, Baja, Eötvös József Főiskola, EJF-NTK, Kaposvári Egyetem, Nyíregyházi Főiskola, NYF-TTIK, Jászberény (és csak levelezőn Szarvas) Szent István Egyetem, SZIE-ABPK, Szombathely, Nyugat-magyarországi Főiskola, NYME-BTK, Szegedi Tudományegyetem, SZTE-BTK).
Egerben (Eszterházy Károly Főiskola) ez még kiegészül a távoktatási formával önköltséggel (ATK).
Debrecenben (Debreceni Egyetem, DE-IK) és Pécsett (Pécsi Tudományegyetem, PTE-FEEK) a levelezőknél nem szerepel államilag támogatott forma.
A Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) a nappali mellett esti tagozaton hirdeti meg a képzést mindkét finanszírozási formában (AEA,AEK), míg az ELTE (ELTE-BTK) szokásos módon csak nappali tagozaton hirdeti meg az alapképzést.
Információforrások

Megint magyarra fordítják a költségvetéstFEL

Interaktív honlapot indított a Budapest Intézet, hogy közérthetővé tegye a költségvetést. 'A Mi Pénzünk! Mire költik az adóforintjainkat?' elnevezésű projekt könnyen áttekinthető ábrákon mutatja meg, mennyit költünk például az államadósság terheinek kifizetésére, oktatásra, egészségügyre vagy rendvédelemre. Az oldalon álomköltségvetést is készíthetünk, és megnézhetjük, milyen lenne a magyar költségvetés, ha az lenne a kiadások aránya, ami Dániában vagy akár Szlovákiában. Az államadósságunk terheinek kifizetésére évente kétszer annyit költünk, mint rendvédelemre, majdnem kétszer annyit, mint családtámogatásra, illetve közel annyit, mint a teljes oktatásra vagy az egészségügyre -- ilyen összefüggéseket találhatunk a link oldalon.


Adatbázis a helyi élelmiszertermékekről -- glokalizációFEL

A helyi élelmiszerek fogyasztását ösztönözné az az adatbázis link amelyet termelői szervezetek hoztak létre. A 'Keresd a helyit!' nevű program célja, hogy felhívja a figyelmet a helyi élelmiszerek fogyasztásának fontosságára. Felmérések szerint egyre többen keresik a hazai termékeket, sokaknak a magasabb ár is belefér. Magyarország legnagyobb termelői adatbázisát építi a 'Keresd a helyit!' elnevezésű közösségi program. A projekt létrehozói a helyei termékek vásárlása iránt érdeklődő, tudatos vásárlókat és a helyi termékeket előállító termelőket közvetlenül kapcsolják össze. A helyi élelmiszerek fogyasztásának ösztönzésére több mint 2600 hazai élelmiszertermelő elérhetőségeit tartalmazó nyilvános, helyi termelői adatbázist hoztak létre, komoly marketingkampánnyal megtámogatva.


Áruházi akciós újságokat gyűjtenek onlineFEL

A Gyerünkvásárolni.hu oldal tartalma olyan, mintha minden reklámújságot egyszerre dobnának be a postaládánkba ? a tavaly novemberben indult site összegyűjti a nagyobb áruházláncok és kereskedelmi cégek akciós újságjait és egy helyen kínálja őket. Elsősorban élelmiszerláncok brosúráit jelenít meg, de a célja az országos hálózattal rendelkező kiskereskedelmi áruházak kiadványainak népszerűsítése is.


Közszolgálati videóarchívum indultFEL

A különböző országos kereskedelmi és tematikus tévécsatornák után a közszolgálati televízió is megnyitotta digitális videótárát a UPC kábelhálózatán -- áll az MTVA és a UPC közös közleményében. A digitális tévés szolgáltatásra előfizetők a köztévében sugárzott híreket, közéleti, kulturális, gasztronómiai és szórakoztató műsorokat, sorozatokat, a legújabb és a legrégebbi archív filmeket és meseműsorokat találhatnak meg.


Ingyenesen a világhálón Lomax amerikai folklórgyűjteményeFEL

Február végén felkerül a világhálóra Alan Lomax hatalmas amerikai zenei folklórgyűjteménye. A 17 ezer számot ingyenesen teszik hozzáférhetővé. Lomax a XX. század egyik legjelentősebb zenetudósa, akit Bob Dylan 'misszionáriusnak' nevezett. Hírnevet szerzett a bluesénekes Huddie Leadbelly dalainak rögzítésével, a dzsesszrajongók körében pedig Jelly Roll Morton számainak felvételével. Az ő nevéhez fűződik Muddy Waters és Woody Guthrie első felvételeinek elkészítése is -- emlékeztetett a The Daily Telegraph online cikke.


Virtuálisan körbejárhatjuk a Stonehenge-tFEL

Mostantól otthonról, a monitor elől is körbejárhatjuk a Stonehenge-t, a Google Earth kiterjesztése, a Google Under-the-Earth [ link ] segítségével. A Stonehenge körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális ókori építmény az angliai Wiltshire-ben, Salisbury-től mintegy 13 kilométerre északra. Kiépítése időszámításunk előtt 2500 körül kezdődött és i.e. 2100 körül fejeződött be.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról