Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

(Fájl)cseréljünk könyveket! -- Könyvtár sem kell hozzá

A fájlmegosztás eddig két területen, a zene- és a filmiparban alakította át gyökeresen a 'közönségkapcsolatokat'. Újabban fölzárkózóban van egy harmadik szegmens is: a felhasználók milliói nyomtatott dokumentumokat (például könyveket, magazinokat vagy éppen kottákat) is megosztanak egymással az interneten. Magyar nyelvű tartalmakat is bőséggel találunk az Issuu.com oldalon. Ennek a portálnak valószínűleg a magazinmegosztás a főprofilja, kiváló minőségben beszkennelt, lapozható, nagyítható és remekül olvasható képes heti- és havilapok ezrei között válogathatunk. Könyvekre is: link , link , link . Egy-egy ilyen oldalon böngészve az ember a legjobb könyvtárak olvasótermében érzi magát, ráadásul a kiszolgálás gyorsabb, a szolgáltatásválaszték bőségesebb, mint a 'nem virtuális' világban. A médiamegosztó oldalak evolúciója nyomán hamarosan átgondolásra szorulhat majd a könyvtárak - és méginkább a különféle digitális archívumok -- jövője, illetve tevékenységi köre is. - F: jan. 10.
-- A könyvtárak szolgáltatáspolitikájának informális kritikáját jelentik az alternatív, önszerveződő illetve a profi könyves szolgáltatók dokumentumbeszerzési, kölcsönzési, 'katalógus'- vagy beszélgetős szolgáltatásai. Az is figyelemre méltó, szinte kizárólag magán (vagy üzleti) kezdeményezésből indulnak, nem igényelve állami támogatásokat. Ezért, és / vagy mert az igényekből és nem a meglévő hagyományos szolgáltatásokból indulnak, működőképesnek látszanak. Amelyek pedig nem, gyorsan és közösségi szívfájdalom valamint krokodilkönnyek nélkül kihullanak. Érdekes, hogy e szemlélet- és modellváltás lehetősége, szükségessége inkább csak jelzésszerűen érhető tetten a könyvtári diskurzusokban. Talán nem járok messze az igazságtól, hogy ha valaki ezeket az alternatív könyvtári szolgáltatásokat a weben egy ügyes felületen csokorba köti, kiválthatja vele a könyvtári szolgáltatások nagy hányadát cédulástul, épületestül, támopostul, könyvtárosostul. Talán már dolgozik is valaki rajta. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): NOL, link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról