Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


10 dolog, amit teljesen elvesztettünk, amióta van internet és mobil - könyvtári tanulságokkal

(itt csak néhányat kiemelve)
2. Lexikonokat, óriási szótárakat vásárolni, hogy megtöltsék a polcunkat - Emlékeznek még, amikor a nyelvtanulók pár éve még várva várták, hogy kijöjjön egy, utoljára a hetvenes években frissített szótár újabb, modernebb verziója? És hogy mekkora becsben tartották a különféle enciklopédiákat, amelyekből egy-egy szócikk tényleg komoly viszonyítási pontnak számított? Először a CD-Romok jelentek meg, már ezek betették a kaput a klasszikus lexikonkiadásnak, majd jött a mindent elárasztó net, ami odáig vezetett, hogy 2013-ban lehúzta a rolót a híres német Brockhaus kiadó, amely 1809-től jelentetett meg enciklopédiákat. Helyettük itt a Wikipedia, amelynek a megbízhatóságával biztosan lehet vitatkozni, de a frissességével aligha.
3. Filmkölcsönzés a tékából - Eleve téka sincs már a sarkon, Budapesten is alig néhány DVD-kölcsönző maradt meg. A legnagyobb nemzetközi tékahálózat, a Blockbuster 2013-ban szűnt meg. Ha otthon akarunk filmet nézni, csak felkapjuk a távirányítónkat és kikeressük a kábelszolgáltatónk on demand kínálatából, vagy egyenesen az HBO vagy a Netflix netről streamelhető sorozataiból. (Fotónkon a tavaly, 25 év után bezárt James Dean videótéka.)
6. Tanácstalanul egy szakemberhez fordulni - Régebben ha valami problémánk volt, kilyukadt a bringánk kereke, valami gond volt a számítógépünkkel, le kellett glettelni a falat, kerestünk egy szakit, aki megoldja. Ma viszont már mindenre találunk a Youtube-on egy útmutatót: készíthetünk pizzát, megszerelhetünk akármit, megtanulhatunk hangszeren játszani, de még arra is találunk tutorialt, hogy hogyan kell csókolózni. A Youtube ezzel a csináld magad! mozgalom legfőbb csatornája lett.
10. Lemenni hajnalban az újságoshoz az Expresszért - Igen, hajnalban kellett lemenni érte, hiszen reggel nyolcra már át kellett nézni és be kellett karikázni az összes szóba jöhető állást, hogy nyolckor már telefonálhassunk. Hát az álláskeresés ma már online megy, a Jobline-on vagy más állásportálon keresztül, ahol ahelyett, hogy hajnalonta átnyálaznánk egy egész lapot, elegendő beírni az adatainkat, és maga a portál küldi el az álláskínálatot.

Régebbi hírforrás(ok): Kishíján megbukott? Információszolgáltatásról ? az Encyclopedia Britannica közelmúltjának tanulságaival link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról