Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

10 információs és könyvtári történés, ami megrengette a 2017-es évet (olvasóink szavazatára)

A 2017-es év jelentős könyvtári eseményeit a következőképp foglalta össze a LISNews:
10. A harc az álhírek ellen sok könyvtárost ösztönzött, hogy útmutatókat készítsen a hamis információforrások felismeréséhez.
9. Az Elsevier többször is címlapra került bojkottok és felmondások miatt. A bepress felvásárlásával pedig a preprint publikálás még inkább meghatározó szereplőjévé vált.
8. Az ALA tavalyi nyilatkozatát többen támadták, mely szerint "készen áll az együttműködésre Trumppal". Az amerikai szövetség visszavonta a nyilatkozatot. A mostani közleményei már harciasabbak az elnökkel szemben.
7. A jobboldali Milo Yiannopoulos elesett egy könyves szerződéstől a pedofília melletti hozzászólásai miatt.
6. Korai megmondani, hogy a netsemlegesség megszűnése mit jelent az Internet számára. De a legtöbb szakértő szerint nem lesz jó dolog.
5. Georgia állam elektronikus tartalékokkal kapcsolatos (e-reserve) perét újranyitották.
4. A Springer és a Cambridge is erős ellenérzésekkel találta szemben magát, miután a két kiadó elfogdta Kínában a webpublikációk egy részének öncenzúrázását.
3. A közösségi könyvcserélő polcoknak kritikusai akadtak. Egyes kutatók szerint nem segíti a valódi problémát. A könyvek továbbra sem azokhoz jutnak el, akiknek szüksége lenne rá.
2. Az Egyesült Államokban egyre többen halnak meg kábítószer-túladagolásban. Idén a könyvtárosok is nagyobb szerepet kaptak a túladagolás elleni harcban.
1. A neonáci tiltakozások kapcsán a könyvtárosoknak is meg kellett húzni a vonalat a szólásszabadság és a gyűlöletbeszéd között. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról