Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

15.000 e-kötetes a Magyar Elektronikus Könyvtár - mi mennyi?

Ma került fel a Magyar Elektronikus Könyvtárba a tizenötezredik dokumentum: Grätzer József: Fejtorna. A rengeteg keresztrejtvényt, fejtörőt, képrejtvényt és más szellemi játékot tartalmazó kötetet Grätzer József, Karinthy Frigyes titkára állította össze, aki később a hasonló műfajú SICC (Szórakoztató Időtöltések, Cseles Csalafintaságok) könyvével lett igazán népszerű és vált a magyar "rejtvénykirállyá". Az 1932-es kiadású Fejtorna PDF és DjVu formátumban is letölthető a MEK-ből.
A hazai internet egyik legrégibb és legismertebb szolgáltatása a Magyar Elektronikus Könyvtár. Kevés olyan szolgáltatás van, amelyik ilyen hosszú idő óta folyamatosan működik az interneten.
Napi 50-60.000-en látogatják oldalainkat a két fő szerveren (OSZK, NIIF), s naponta átlag 1500-an használják az akadálymentes felületet is, amelyet főként vakok és csökkentlátók számára fejlesztettünk. A MEK működése, felépítése, a vele kapcsolatos tudnivalók bekerültek az informatikai érettségi tételek közé. (Nemzeti Könyvtár)
A MEK használatáról több helyen találunk adatokat:
- A címoldal fejlécéből az utóbbi egy hónap "Sikerlistáját" érjük el link , amelyet érettségi előtt nem meglepő módon kötelező olvasmányok uralnak.
- A címoldal legalján a "Statisztika"-ra kattintva link érjük el a gyűjtemény megoszlása, a MEK-szerver forgalmi adatai, egyes dokumentumok letöltési adatai.
A MEK két "különgyűjteménye" az e-folyóiratokat tartalmazó EPA, és a digitális képeket tartalmazó DKA adatbázisok. Technikailag különállóak, de szervezetileg, szolgáltatási szempontból együtt kereshetők: link
A 15.000 tétel apropóján a 3K interjú közöl Drótos Lászlóval, ld. a MEK Irattára: link ;
link . Az aktuális fejlesztésekről pedig itt olvashatunk: link (Moldován István)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról