Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

18 hasznos olvasmány könyvtárosoknak, hogy naprakésszé tegyék tudásukat 2. rész (olvasóink szavazatára)

A Library Journal nyári ajánlott olvasmánylistája könyvtárosoknak. A könyvek angol nyelven elérhetőek. A lista első felét a KIT előző számában közöltük.
10. Brittany R. Jacobs: Your Library into a Learning Playground: A Practical Guide for Public Librarians. Libraries Unlimited. ISBN 9781440857300. A szerző egy könyvtári kémklubbal mutatja be, hogyan alakítható át játékkal egy könyvtár oktatási központtá. Ahol egyre több gyerek és tinédzser tölti szívesen az idejét.
11. Christine A. Jenkins, Michael Cart: Representing the Rainbow in Young Adult Literature: LGBTQ+ Content Since 1969. Rowman & Littlefield. ISBN 9781442278066. A fiatal felnőtteknek szóló LMBTQ szakirodalmakat elemzi 1969-2006 közt. Milyen témák és trendek jelentek meg ez idő alatt.
12. Nancy J. Kane: Tech-Savvy Reading Promotion: A Toolbox for Librarians and Other Educators. Libraries Unlimited. ISBN 9781440868504. A technológiához kapcsolódó ötletekkel mutatja be, hogyan lehet a gyerekek körében a könyvtárat népszerűsíteni. Pl. animáció, zöld háttér a fotózásban. Bemutatja, hogyan illeszthetők a témák a(z amerikai) tantervben a társadalmi tanulmányokhoz, szociális érzelmi tanuláshoz, tudományhoz.
13. Patrick Lo, Heather Rogers, Dickson K.W. Chiu: Effective School Librarianship: Successful Professional Practices from Librarians Around the World. Apple Academic. ISBN 9781771886567. Nemzetközi szerzők 5 kontinens könyvtárosaival készítettek interjúkat. Mi inspirálja őket, mit tartanak kihívásnak és sikernek.
14. Michelle Luhtala, Jacquelyn Whiting: News Literacy: The Keys to Combating Fake News. Libraries Unlimited. ISBN 9781440861529. A szerzők tippeket adnak, hogyan lehet megtanítani a diákokat a biztonságos digitális és nyomtatott média használatra, hogy ki tudják szűrni az álhíreket és az "alternatív tényeket".
15. Chantale Pard: Anime Clubs for Public Libraries: A Practical Guide for Librarians. Rowman & Littlefield. ISBN 9781538130728. Saját tapasztalatok és másokkal készített interjúk alapján mutatja be, hogyan tartsanak a könyvtárak anime és manga eseményeket a különböző korosztályok számára.
16. Meghan Parker: Teaching Artfully. Clover. 2021. ISBN 9781951038205. A művészet tanítását és megértését segítő képregény. Minden rajztanárnak és kezdő művésznek ajánlható.
17. Jack Phoenix: Maximizing the Impact of Comics in Your Library: Graphic Novels, Manga, and More. Libraries Unlimited. ISBN 9781440868856. Bemutatja a képregénykészítés alapjait és azok történetét. Milyen képregénytípusok vannak, és ezek milyen közös vonásokkal vagy különbségekkel rendelkeznek.
18. Ebony Elizabeth Thomas: The Dark Fantastic: Race and the Imagination from Harry Potter to the Hunger Games. New York University Pr. ISBN 9781479800650. Megalkotja "a sötét fantasztikum" műfaj elméleti alapját példákkal alátámasztva. Ezekben a fiatal felnőtteknek írt fantasy művekben rendszerint sötét női karakterek jelennek meg. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról