Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


2.0 és a 'Közös tudás, közös hozzáférés' - végre felébredünk, vagy újabb porhintés?

(frissítve) Kb. 10 éve indult el a 2.0-s mozgalom. Az akkori hazai könyvtáros fiatalok - köztük Paszternák Ádám, Takács Dániel, Kardos Andris - ma már rég a közalkalmazotti könyvtárosi szférán kívül vannak. A könyvtáros szakma nem tudta befogadni az általuk közvetített gondolatokat. A fiatalok vitalitására jellemző volt, hogy akár hetente referáltak egy-egy szakcikket és tettek közzé blogjukon - leginkább a 2.0-s szemléletet. Mely szerint a használók és szolgáltatók közötti határok elmosódnak, az értékelőállítás közösen történik. - Nem ismerős ez? Nagyon rímel a 2018-as könyvtári napok "Közös tudás, közös hozzáférés" kiváló mottójára Vö.: link . Akkor meg mi a gond?! Jó, jó; 10 évet késett a szakma (pontosabban a rendezvény fő ideológusa), de most legalább eljutott eddig a szintig, örüljünk neki!
Nos az a gond, hogy nagyon úgy tűnik: most is csak szlogenig, parasztvakításig jutott el. A rendezvény honlapján link a témához igen-igen lazán kötődő témák szerepelnek: "Családbarát könyvtár, Tudásátadás - tudásegyesítés, Könyvtári kreatívok, Olvasó-sokk, Örökség és emlékezet". Kifejtés: semmi. Előzetes nyilvános szakmai megvitatás: semmi. Ezek elég komoly hiánytünetek.
A szervezetek életkora elmélet szerint e minta az idős, szétesés, vagy csőd előtt álló szervezetek jellemzője. Ideje új tömlőbe új bort tölteni! (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról