Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

2.0 és a 'Közös tudás, közös hozzáférés' - végre felébredünk, vagy újabb porhintés?

(frissítve) Kb. 10 éve indult el a 2.0-s mozgalom. Az akkori hazai könyvtáros fiatalok - köztük Paszternák Ádám, Takács Dániel, Kardos Andris - ma már rég a közalkalmazotti könyvtárosi szférán kívül vannak. A könyvtáros szakma nem tudta befogadni az általuk közvetített gondolatokat. A fiatalok vitalitására jellemző volt, hogy akár hetente referáltak egy-egy szakcikket és tettek közzé blogjukon - leginkább a 2.0-s szemléletet. Mely szerint a használók és szolgáltatók közötti határok elmosódnak, az értékelőállítás közösen történik. - Nem ismerős ez? Nagyon rímel a 2018-as könyvtári napok "Közös tudás, közös hozzáférés" kiváló mottójára Vö.: link . Akkor meg mi a gond?! Jó, jó; 10 évet késett a szakma (pontosabban a rendezvény fő ideológusa), de most legalább eljutott eddig a szintig, örüljünk neki!
Nos az a gond, hogy nagyon úgy tűnik: most is csak szlogenig, parasztvakításig jutott el. A rendezvény honlapján link a témához igen-igen lazán kötődő témák szerepelnek: "Családbarát könyvtár, Tudásátadás - tudásegyesítés, Könyvtári kreatívok, Olvasó-sokk, Örökség és emlékezet". Kifejtés: semmi. Előzetes nyilvános szakmai megvitatás: semmi. Ezek elég komoly hiánytünetek.
A szervezetek életkora elmélet szerint e minta az idős, szétesés, vagy csőd előtt álló szervezetek jellemzője. Ideje új tömlőbe új bort tölteni! (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról