Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

2008 óta többen vannak, akik nem érdeklődnek a könyvek iránt

2008-ban először kerültek kisebbségbe a magukat könyvolvasóként meghatározók a könyvek iránt érdeklődést nem mutatókkal szemben. A könyvolvasás iránti érdeklődés megcsappanásának jeleit a kilencvenes évek közepétől regisztrálják. Az utóbbi időszakban a folyamat felgyorsult. Természetesen az eredmények értékelésekor nem szabad felednünk, hogy a felmérés továbbra is a hagyományos, nyomtatott könyvekre terjed ki, és nem számol az újszerű, elektronikus információforrásokkal.
A legutolsó felmérés tanulsága, hogy a társadalom bizonyos csoportjai az átlagnál jóval többet olvasnak. Ilyenek például azok, akik éppen valamilyen képzésben vesznek részt (69%), a magasabb végzettségűek (66%), a vezető beosztásúak és egyes területek szakemberei (67%), a háztartást vezető nők (53%), az 500 ezresnél nagyobb lélekszámú települések lakosai (57%), a gyakorlott internethasználók (51%). Kirívóan sokat olvasnak a könyveket vásárlók (86%) és a könyvtárlátogatók (80%). Jellemzően keveset olvasnak az elemi iskolai végzettségűek (16%), a szakmunkások (23%), a munkanélküliek (19%), a munkások (22%), a falusiak (27%) és a saját bevallásuk szerint rossz anyagi helyzetben lévők (21%). (ref.: Dancs Sz.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról