Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

2018 legfontosabb könyvtári történései - amerikai szemmel (olvasóink szavazatára)

A LISNews összeállított egy tízes listát a legfontosabb 2018-as könyvtári történésekről.
10. Folytatódik az opioid-járvány: A narkotikumok annyira elterjedtek Amerika-szerte, hogy csökkent a várható élettartam. A nyilvános könyvtárak több államban ingyen kaphatnak Narcant, hogy megakadályozzák a túladagolást. [Ld. még: link link ]
9. Több álhír: tovább nőtt az "információs terrorizmus" fenyegetése. A technológia fejlődése elősegíti az álhírgyártást. A könyvtárosok archiváló és oktató szerepe fontosabb lett [vö. pl.: link ].
8. A keresők bigottak: az Algorithms of Oppression [link ] könyv rávilágított az aggregált információk problémáira.
7. Könyvek tiltása a börtönökben: Pennsylvania állam nem enged be ingyenes könyvadományokat a börtönökbe. Arra hivatkozott, hogy ebben csempészik be a drogot. Helyette központosított beszállítói rendszert hoz létre.
6. Igazságügyi kérdések: többféle jogi kérdés is az újságok főoldalára került, pl. a javítás szabadsága (right to repair), a méltányos használat (fair use), Ebsco és a pornográfia, 3D nyomtatott fegyverek, szerzői jogi iroda kiemelése a Kongresszusi Könyvtárból.
5. Újabb áltudományos botrány: Egy háromfős (hoax) szerzőcsapat 20 áltudományos cikket írt. Ebből 7 meg is jelent tudományos folyóiratokban. A "Grievance Studies" rávilágított a lektorált folyóiratok sebehetőségére. [ld. még: link ]
4. Szélesebb körű nyílt hozzáférés: egy EU-s szabályozástervezet embargó nélkül szabadon elérhetővé akarja tetetni a cikkeket. A tervezetre "Plan S" néven hivatkoznak.
3. Büntetések megkerülése: több könyvtár csökkentette a határidőn túl visszahozott könyvek büntetését.
2. Adatbiztonsági problémák: A Cambridge Analytica botrány és hasonló adatszivárgások rávilágítottak az óvatosabb könyvtári adatkezelésre is. [ld. még: link ]
1. LGBT kihívások és Drag Queen foglalkozások: Utahban kitiltották az LGBTQ-könyveket a polcokról. Iowában könyveket égettek. Több államban pedig erős kritika érte a könyvtárakat a gyerekeknek szervezett "Drag Queen" (nőimitátor) programok miatt. [ld. még: link ] (ref.: Habók Lilla) [megjegyzések: MG]

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról