Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


3D-ben barangolni Budapest múltjában: időgép a BFL, a Fortepan és a Budapest Gyűjtemény együttműködése

Még teljesebb történelmi sétát tehetünk a virtuális Budapesten: az Időgép nem egyszerűen történeti adatok lekérdezését teszi lehetővé, hanem a térben és időben történő barangolás lehetőségét kínálja interaktív térképeken keresztül, gyors és egyszerű átlépéssel a különböző időmetszetek között. Mindebben elképesztően sok adatgyűjtés van, amit összehangolt munkával sikerült megvalósítani.

Annál is inkább, mert a Budapest Időgép mögött többek között a Hungaricana hatalmas adatbázisa áll, amely a levéltári munkának köszönhetően több millió oldalnyi digitalizált forrásanyagot tartalmaz, a város lakóira és épületeire nézve pontosan helyhez és időhöz köthető adatok tömegét kínálva a felhasználók számára. Az oldalon négy különböző időmetszetben (1837-es, 1873-as, 1908-as, 1937-es) barangolhatunk, és az elérhető korabeli legrészletesebb, nagy felbontású térképek felhasználásával készült vektoros térkép segítségével böngészhető a város szerkezetének átalakulása, sőt akár a városlakók élete is. Ám nemcsak ezekben az idősíkokban nézhetjük meg Budapestet, ugyanis az Időgépen elérhetők légi felvételek 1944-ből, valamint egy térinformatikai adatbázis az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatairól. Ahogy a Fortepan adatbázisa is segíti a még teljesebb élményt.

Mindez pedig még mindig csak néhány részlet, így a legautentikusabb illetékeshez, dr. Kenyeres Istvánhoz, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatójához fordultunk, hogy mondja el, mi is pontosan a Budapest Időgép, illetve mutassa meg nekünk magát a felületet is. (A vonatkozó videót ld. a forráslinken.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról