Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

4 millió dolláros büntetést kapott az InfoWars konteóoldal tulajdonosa

4 millió dollár megfizetésére kötelezte Alex Jonest a bíróság, a férfi ugyanis 2012-ben azzal tett szer nagy népszerűségre a jobboldali, összeesküvés-elméleteket gyártók közösségében, hogy azt állította, a Sandy Hook iskolában nem történt lövöldözés. A férfi az InfoWars nevű konteógyáros oldalán terjesztette az álhírt, miszerint a lövöldözést a kormány rendezte meg, hogy indokot adjon a fegyverviselési jogok megnyirbálására.

Az igazság ezzel szemben az, hogy az általános iskolában valóban történt lövöldözés, amiben húsz gyerek és hat felnőtt halt meg. Az egyik áldozat szülei pedig pert indítottak Jones ellen az álhírterjesztés miatt. Ezt pedig nemcsak azzal indokolták, hogy nyilvánvaló emocionális stressznek tették ki őket az InfoWars anyagok, hanem számos zaklatásnak is áldozatul estek a férfi összeesküvés-elméletei miatt.

A felperesek eredetileg 150 millió dollárt szerettek volna, ám ahogy arról korábban a Hvg.hu írt, az álhíreket terjesztő oldal anyacége csődeljárást kezdeményezett maga ellen, hogy így minimalizálják a kártérítés összegét.

Időközben egy másik Sandy Hook-szülői csoport is pert indított Jones ellen, ám a tárgyalás az esküdtek kiválasztásának folyamatában megakadt, a csődeljárás miatt pedig még hosszú időt csúszhat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról