Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


5 egyre értékesebbé váló könyvtári tevékenység - melyek azok?

A pandémia alatt sokan elvesztették állásukat az amerikai könyvtáros szférában is (írtuk egy éve). A trend azóta megfordult, ismét több a nyitott pozíciók száma, mint a dolgozóké. Vannak olyan könyvtári munkakörök, amelyeknek kereslete ugrásszerűen megnőtt, talán szintén a pandémia hatására.

1. Fenntarthatósági könyvtáros: az amerikai könyvtáros-szervezet, az ALA is stratégiai céljai közé foglalta 2019-ben a fenntarthatóságot. Ideje a munkaerő kapacitást is növelni ezen a területen.
A fenntarthatóság nem csak a környezetről szól, hanem a korábban végzett tevékenységek folyamatos fenntartásáról is. Része a környezetbarát, gazdaságilag megvalósítható és társadalmilag méltányos gyakorlat. Kapcsolódik hozzá például a faji igazságosság, a hozzáférhetőség, az etikus befektetések és a szavazás, és relevánsnak kell maradni továbbra is a felhasználók számára akár a trendek követésével, innovációval.

2. Felhasználói élmény (UX) könyvtáros: magába foglal mindent a követhető weblaptól a jó ügyfélszolgálatig. Használhatóak legyenek a termékek, szolgáltatások, információk és a könyvtári helyek is. Minden akadályt el kell távolítani a felhasználók útjából, ami nem segíti őket a céljuk elérésében. Használhatók akár interjúk, kérdőívek, webes analitikák, hogy megértsük a felhasználók igényeit.

3. Méltányosság, sokszínűség és befogadás igazgatója: a kezdeményezést főként a Black Lives Matter mozgalom hívta életre 2020-ban. Egyes könyvtárakban rasszizmusellenes stratégiai terv is készült, és igazgatót neveztek ki a pozícióra. A stratégiai terv az intézményes, az internalizált, az interperszonális és a strukturális rasszizmus felszámolására összpontosít. Minden hangot meg kell hallgatni. Érdemes kérdéseket feltenni a közösségben.

4. Nyílt oktatási források könyvtárosa: sokak nehezen engedhetik meg maguknak a tanulás luxusát, mert napi gondokkal küzdenek. A nyílt forrásokkal dolgozók azért kutatják fel, értékelik és gondozzák az ingyenes oktatási anyagokat, hogy ahhoz mindenki hozzáférhessen, és ennek érdekében együttműködnek az oktatókkal, a szakértőkkel és a kurzustervezőkkel.
A pozíció nem csak a felsőoktatásban jelenhet meg, hanem a középiskolákban is, mint például az online otthonoktatás miatt szükség volt a minőségi nyílt anyagok összegyűjtésére. A Creative Commons Certificate program ismerete pedig mindenki számára hasznos lehet.

5. Adatvizualizáló könyvtáros: egyre gyakrabban egészül ki a munka adatvizualizációval, főleg a felsőoktatásban. A szolgáltatás sikeréhez természetesen szakértőkre van szükség. Aki ebben a pozícióban van, segíthet az oktatóknak és a hallgatóknak az adatvizualizációs szoftverek használatában, és konzultációkat, workshopokat tarthat.
A munka megköveteli az adattudományi eszközök és programozási nyelvek, például a Python, az R és a Tableau kezelésében való jártasságot. A készségeket ingyenes online tanfolyamokon is el lehet sajátítani, ehhez a Research Data Management Library Academy jó forrás lehet, de érdemes a Microsoft Excel és a Google Táblázatok lehetőségeit is sokkal jobban megismerni.
Az adatműveltség oktatása a felsőoktatási könyvtárosok mellett a közkönyvtárakban is hasznos lenne. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról