Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kultúra olykor ingyen sem kell -- Nagykörű településen siker a KSZR

A művelődésszervezők, könyvtárosok egyik legnagyobb problémája, hogy a lakosság nehezen mozgósítható kulturális programokra, még akkor is, ha nem kell értük fizetni. Ha a művelődési ház integrált közösségi és szolgáltatótér (ikszt) minősítést kap, az nemcsak épületfelújítást, hanem gondokat is hoz magával. A kulturális közmunka pedig sokat segíthet, de azért nem varázspálca. Osztatlan sikere a kistelepüléseken talán csak a 2013-ban létrehozott Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszernek van, amely lehetővé teszi a megyei könyvtáraknak, hogy az ötezer főnél kisebb településeket külön költségvetésből évente három-négy kulturális program biztosításával és új könyvek megvásárlásával segítsék. A program terhére folyóiratokra is előfizethetnek azok a könyvtárak, amelyeknek erre korábban nem volt lehetőségük.
A Szolnok megyei Nagykörű sikerrel pályázott ikszt kialakítására is. A könyvtár és a művelődési ház gyönyörűen felújított és korszerű. Az előtérben zöld cserépkályha áll, amit a közmunkások készítettek. Telente nehezebb munkát adni nekik, így a leglehetetlenebb tanfolyamokat rendezik nekik a rossz idő beálltával. Európai színvonalú könyvtár fogad itt minket, gyermekfoglalkoztatóval, számítógépekkel, új bútorokkal. 2013-ban készültek el a két évig tartó felújítással. A könyvtárral azóta nagy sikereket értek el, de az ikszt-vel kapcsolatos nehézségek is egyre inkább látszanak. 'A felújítás alatt nem volt lehetőség könyvtárba járni, de a legtöbben azelőtt sem hozták a gyerekeket. Volt olyan negyedikes, aki még soha nem volt könyvtárban. Azóta könyvtárlátogatásokat tartunk az alsósoknak, a felsősöknek pedig könyvismereti rejtvénysorozatot. Sokan beiratkoztak azóta, a gyerekek hozták a felnőtteket is' -- mondja a művelődési ház vezetője, Vágóné Horváth Mária.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról