Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A 3 leghatékonyabb könyvtári válságkezelési lépés

Az Aranyszabály szerint: azt add meg a másiknak, amit magadnak is kívánnál. Ez egyben a könyvtáros hivatás egyik kulcsa is. A könyvtáros szakmának az esélyegyenlőség megteremtése mellett a kölcsönös tisztelet és az együttműködés az alapja.
"A COVID-19 hatása a könyvtári menedzsmentre - a járványhelyzet hatása a könyvtári munkafolyamatokra" alapszakos szakdolgozatom megírása során arra jöttem rá, hogy az alábbi technikák a leghatékonyabbak egy szervezet (jelen esetben: könyvtár) életében, ha egy krízishelyzet kezeléséről van szó:

- A 0. lépcsőfok a szervezeti önértékelés. Általa választ kaphatunk a változást megalapozó kérdésekre: Hol tart a szervezet (jelen esetben: könyvtár) a minőségmenedzsment terén? / Milyen a könyvtár épületének az infrastruktúrája (itt az egyik legnagyobb segítség lehet a versenytársfigyelés)? / A szervezet tagjai (a könyvtár munkatársai) milyen személyes és szakmai kompetenciákkal rendelkeznek, s az intézménynek milyen mértékű anyagi erőforrás áll rendelkezésére ahhoz, hogy az intézmény munkatársai szakmai kompetenciáikat fejleszteni tudják (pl. konferenciák megtartásának vagy konferenciákon való részvételnek a finanszírozására van-e anyagi keret, megoldható-e a könyvtár munkatársai számára önköltséges szakirányú továbbképzéseken, vagy szakmai továbbképzéseken való részvételnek a finanszírozása, stb.)? / Milyen anyagi forrásokra van szükség a fejlesztések végrehajtásához (pl. pályázatok megpályázása, lobbitevékenységek)?
- Változásbiztonság (VUCA modell; ld. korábban pl.: link ) megteremtése a szervezeten belül. A szervezet vezetője éreztesse a beosztottjaival, hogy a változás nem fenyegető körülmény, hanem lehetőség a fejlődésre és a megújulásra.
- Lean menedzsment link . Lényege, hogy a gazdasági megszorítások ellenére is a színvonal fenntartása vagy továbbfejlesztése a cél. Ez gazdasági szempontból azért bizonyult hasznosnak, mert ennek a filozófiának az értelmében a könyvtárvezetők az anyagi megszorítások ellenére is ugyanúgy biztosítják a szervezet fejlesztéséhez szükséges anyagi erőforrásokat.

Kívánom minden kollégámnak, hogy ezekben a bizonytalansággal terhelt időkben is találják meg a könyvtáros hivatás szépségét, a szakmai és személyes kompetenciáikkal kapcsolatos fejlődés irányát, valamint a változásban rejlő lehetőségeket!

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról