Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A Creative Commons és a könyvtárak I.

A digitális technika egyszerre bővítheti és korlátozhatja a kulturális/tudományos alkotások hozzáférésének és használatának módját. Miközben a digitálisan született vagy digitalizált művek tárolása, továbbítása és átalakítása már sokak számára rendkívül olcsó és könnyű, a fizikai hordozóhoz kötött műpéldányokra illetve ezek intézményes kiadására és terjesztésére alapozott copyright szabályok, valamint az ezek betartását kikényszerítő DRM (Digital Rights Management = digitális jogkezelő) rendszerek még a korábbi gyakorlathoz képest is jobban leszűkítik a lehetőségeket. A szabad felhasználás túlzott korlátozása a könyvtárak szolgáltatásait is fenyegeti: a csak meghatározott időre licencelhető e-folyóiratokból nem készíthető archívum, a CD-ROM adatbázisok nem kölcsönözhetők, és az e-book kiadók bűncselekménynek minősíthetnek mindenféle másolatkészítési vagy időtállóbb formátumra való konvertálási próbálkozást. A túlzott védelem és büntetések idővel a kreativitás csökkenéséhez vezethetnek, mert megszűnik az egymás munkájára való építkezés lehetősége, s a folyamatosan megnövelt védelmi idő miatt a kultúra mind nagyobb része válik engedély- és jogdíjkötelessé. Ezt a kedvezőtlen tendenciát ismerte fel Lawrence Lessig, amerikai jogászprofesszor, és ezért indította el a Creative Commons nevű kezdeményezést 2001-ben (link A prezentáció: link

Hírforrás: Drótos László (e cikk folytatása következő számunkban lesz olvasható)
2006. április 05.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_creative_commons_es_a_konyvtarak_i
Régebbi hírforrás(ok): Drótos László (e cikk folytatása következő számunkban lesz olvasható)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról